Volg altijd je passie | Verheijden Consult

Volg altijd je passie

Volg je passie

Sommige regels zijn er niet om niet nageleefd te worden. Andere weer wel. Zo mag je moppen en dubbelzinnigheden nooit uitleggen. De reden is dat iedereen een grap of metafoor op zijn eigen unieke manier interpreteert. Dat is ook precies de bedoeling. Bij een mop of metafoor wil je dat mensen er iets leuks mee gaan doen. Dat is genoeg.

Stel, iemand vertelt een mop en je snapt hem niet. Neem als voorbeeld een mannenmop: Veel vrouwen zullen die niet snappen (net als deze stelling trouwens). Dus willen ze dat je hem uitlegt. DOE DAT NOOIT MEER. Het meest dodelijke voor een mop is dat je hem uitlegt aan iemand die hem niet snapt. Moppen zijn alleen leuk in de juiste context en op het juiste moment.

Hoe kun je een vis uitleggen wat water is?
Door hem droog te leggen.

Ook in het leven gebeuren er dingen die je niet moet uitleggen. Zoals met een nieuwe passie bijvoorbeeld. Anderen snappen niet waarom je plotseling zo enthousiast bent. Ze zien het nut van je nieuwe hobby niet in. Als je probeert je enthousiasme uit te leggen, geef je zo juist tegenargumenten. Niet doen dus. Gewoon je hart volgen en doen wat jij denkt dat goed is.

Stel dat je vorige week het tv-programma ‘Gitaarjongens’ hebt gezien. En stel dat je nu plotseling helemaal gek bent van gitaarspelen. Dat je nu direct een gitaar wilt kopen en gitaarles wilt nemen. Dan is de kans groot dat anderen je vertellen dat het een bevlieging is. Dat het wel overwaait. 

Volg je passie

De vraag is of je een passie moet volgen of niet. Ikzelf denk van wel. Ik denk dat je zo veel mogelijk je hart en je passies moet volgen. Niet te veel nadenken of het nut heeft of verstandig is, maar gewoon DOEN.

De reden is dat er altijd werk ligt dat af moet. Dat er altijd wel iets nuttigs te doen is. Dat er altijd andere prioriteiten zijn. Als je niet heel bewust voor passies of hobby’s kiest, dan kom je niet verder dan werken en nog eens werken.

Natuurlijk zijn er veel mensen die werken (net als ik) helemaal geweldig vinden, maar daar gaat het niet om. Het gaat er om dat je steeds weer nieuwe passies ontdekt en deze gaat volgen:

Hoe meer passies je volgt, hoe flexibeler je wordt

Ik kom genoeg mensen tegen die helemaal geen passie of hobby meer hebben. Die geleefd worden door de waan van de dag. Deze mensen hebben geen vrije keuze meer. Ze zitten vast in hun patronen. Ze zijn niet meer flexibel.

Ze hebben het zelf overigens niet in de gaten. Als er dan iets gebeurt (een burnout, ontslag of faillissement) dan weten ze zich totaal geen raad meer en schieten diep in de stress of depressie. Daarom is mijn advies:

Leef met passie

Ga iets leuks doen. Als je niets leuks kunt bedenken, dan kijk je gewoon wat anderen leuk vinden en ga je dit zelf proberen. Als het dan niet jouw ding is, dan ga je gewoon weer iets anders proberen. Net zo lang tot je een nieuwe passie hebt gevonden. En dan zoek je er gewoon weer een andere passie bij. En dan nog een. En nog een……


Anderen vinden deze artikelen ook interessant

Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos