Volg altijd je passie

Volg je passie

Sommige regels zijn er niet om niet nageleefd te worden. Andere weer wel. Zo mag je moppen en dubbelzinnigheden nooit uitleggen. De reden is dat iedereen een grap of metafoor op zijn eigen unieke manier interpreteert. Dat is ook precies de bedoeling. Bij een mop of metafoor wil je dat mensen er iets leuks mee gaan doen. Dat is genoeg.

Stel, iemand vertelt een mop en je snapt hem niet. Neem als voorbeeld een mannenmop: Veel vrouwen zullen die niet snappen (net als deze stelling trouwens). Dus willen ze dat je hem uitlegt. DOE DAT NOOIT MEER. Het meest dodelijke voor een mop is dat je hem uitlegt aan iemand die hem niet snapt. Moppen zijn alleen leuk in de juiste context en op het juiste moment.

Hoe kun je een vis uitleggen wat water is?
Door hem droog
 te leggen.

Ook in het leven gebeuren er dingen die je niet moet uitleggen. Zoals met een nieuwe passie bijvoorbeeld. Anderen snappen niet waarom je plotseling zo enthousiast bent. Ze zien het nut van je nieuwe hobby niet in. Als je probeert je enthousiasme uit te leggen, geef je zo juist tegenargumenten. Niet doen dus. Gewoon je hart volgen en doen wat jij denkt dat goed is.

Stel dat je vorige week het tv-programma ‘Gitaarjongens’ hebt gezien. En stel dat je nu plotseling helemaal gek bent van gitaarspelen. Dat je nu direct een gitaar wilt kopen en gitaarles wilt nemen. Dan is de kans groot dat anderen je vertellen dat het een bevlieging is. Dat het wel overwaait. 

Volg je passie

De vraag is of je een passie moet volgen of niet. Ikzelf denk van wel. Ik denk dat je zo veel mogelijk je hart en je passies moet volgen. Niet te veel nadenken of het nut heeft of verstandig is, maar gewoon DOEN.

De reden is dat er altijd werk ligt dat af moet. Dat er altijd wel iets nuttigs te doen is. Dat er altijd andere prioriteiten zijn. Als je niet heel bewust voor passies of hobby’s kiest, dan kom je niet verder dan werken en nog eens werken.

Natuurlijk zijn er veel mensen die werken (net als ik) helemaal geweldig vinden, maar daar gaat het niet om. Het gaat er om dat je steeds weer nieuwe passies ontdekt en deze gaat volgen:

Hoe meer passies je volgt, hoe flexibeler je wordt

Ik kom genoeg mensen tegen die helemaal geen passie of hobby meer hebben. Die geleefd worden door de waan van de dag. Deze mensen hebben geen vrije keuze meer. Ze zitten vast in hun patronen. Ze zijn niet meer flexibel.

Ze hebben het zelf overigens niet in de gaten. Als er dan iets gebeurt (een burnout, ontslag of faillissement) dan weten ze zich totaal geen raad meer en schieten diep in de stress of depressie. Daarom is mijn advies:

Leef met passie

Ga iets leuks doen. Als je niets leuks kunt bedenken, dan kijk je gewoon wat anderen leuk vinden en ga je dit zelf proberen. Als het dan niet jouw ding is, dan ga je gewoon weer iets anders proberen. Net zo lang tot je een nieuwe passie hebt gevonden. En dan zoek je er gewoon weer een andere passie bij. En dan nog een. En nog een……

Lees verder over mijn training en coaching

 

Reacties (6)

 • anon

  Dit is weer zo'n blog waar ik helemaal blij van word. Het kan zo simpel zijn, zo eenvoudig. Of het nou om het allesomvattende leven gaat, of om het genieten van de kracht van de lente, wat te zien is in het veelbelovende jonge groen in de weilanden. Ik sta er helemaal achter, en het wordt ook verwoord door zo'n Egyptische wijsheid: "اتبع قلبك بحيث جهك يشع الحياة."
  Je kunt dat lezen als: "Volg je hart opdat je gezicht een leven lang straalt." Dus, lezer, je weet al wat je gaat doen.

  mei 06, 2013
 • anon

  dank-je-wel Frank voor de prachtige Egyptische wijsheid! Ik probeer het te realiseren!

  nog fijne zomermaanden

  jul 25, 2013
 • anon

  Jos, je slaat de spijker op zijn kop. En voor ondernemers is dit helemaal een waarheid als een koe. Hoe meer je je richt op dingen die je leuk vindt (en hoe meer je erin slaagt de rest af te stoten of te delegeren) des te mooiere dingen ontstaan er, des te creatiever word je. Een passie volgen betekent niet dat je je werk verwaarloost, integendeel: het geeft energie en het leidt tot onverwachte ingevingen en resultaten. Enthousiasme leidt tot enthousiasme, toch? Ik word tenminste altijd heel vrolijk van mensen die opgaan in wat ze doen...

  mei 06, 2013
 • anon

  Na een zware burn-out en zelfs een time-out opname van 7 weken in een kliniek ben ik na anderhalf jaar weer "terug". Ik ben veel minder bezig met wat anderen van me denken. Ik heb een hobby - wenskaarten maken - en ben er redelijk goed in al zeg ik het zelf. Ik heb op dit moment geen baan, mijn huis staat te koop vanwege financiële redenen en toch ben ik een tevreden mens. Een heerlijk gevoel is dat.

  mei 06, 2013
 • anon

  Super uitgelegd Jos! Ik ben het helemaal met je eens. Vooral de laatste tip vind ik heel nuttig. Ik hoor het mensen nogal eens zeggen namelijk.

  mei 06, 2013
 • anon

  Tja WOW... helemeel mee eens.

  jul 09, 2013
Jos Verheijden

Jos Verheijden:

"Het is mijn missie mensen te inspireren te werken en leven in vrijheid en overvloed. Effectief leren omgaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via training, coaching en mijn blog".

Lees meer over Jos

 

Zo krijg je
direct meer energie

De Gouden Vraag E-book

Download gratis jouw E-book