Perfectionisme is echt niet perfect | Verheijden Consult

Perfectionisme is echt niet perfect

perfect

Ik loop al een aantal weken rond met het perfecte idee om een perfect artikel over perfectionisme te schrijven. Eigenlijk is dat de schuld van Carin. Ze is haptonoom en vroeg me op een heel verkeerd moment wanneer iets perfect is voor mij. Dat was op dat moment heel gemeen, want ik was keihard bezig om mijn website helemaal te vernieuwen. Daar zat ik middenin en dat kostte me al mijn aandacht en energie. De nieuwe site moest perfect worden en op 1 januari 2012 klaar zijn. Ik had de ‘kerstvakantie’ hiervoor gereserveerd. Logisch toch?!

Ze stelde me de vraag: “Wanneer is het perfect?”
Na enig nadenken kwam het antwoord en tegelijk het diepe inzicht.

Het is pas perfect als ik het loslaat.

Dat het een écht diepgaand inzicht was, wordt bewezen door het feit dat de site nog lang niet klaar is. We zijn nu al vijf weken verder dan gepland. En het zal nog wel even duren denk ik.

Loslaten is zó mooi. Het geeft zoveel rust en ruimte. Ik kan het je uit eigen ervaring van harte aanbevelen. Ik heb dankzij Carin een heerlijke kerstvakantie gehad en ben het nieuwe jaar heel relaxed gestart. Waarvoor mijn dank. Die nieuwe website; die komt wel.

Wat was dan het inzicht?

Feitelijk waren er twee inzichten. Ten eerste kreeg ik in de gaten dat ik een onhaalbaar doel aan het nastreven was. De tijd waarin ik het project wilde afronden was veel te kort. De complexiteit was veel te groot. De basisstructuur was nog niet volledig uitgekristalliseerd. En ga zo maar even door. Maar deze inzichten kwamen pas toen ik het had losgelaten. Zo gaat dat met loslaten!!

Ten tweede (en dat was het meest diepzinnige inzicht) drong het tot me door dat ik de énige ben die bepaalt of iets perfect is. Het is puur mijn eigen beeld van de werkelijkheid. Wat ik mooi vind, hoeven anderen niet mooi te vinden. Wat vandaag een perfecte website is, kan morgen al weer achterhaald zijn. Op het moment dat ik beslis dat het goed is, dan is het pas goed. Beslissen is ongeveer hetzelfde als loslaten. Als ik iets loslaat neem ik tegelijk de beslissing dat het goed is.

Perfectionisme kent vele oorzaken.

Het kan zijn dat je het geweldig vindt om iets moois te maken. Precies uitzoeken hoe iets zo goed mogelijk past. Alles uitpluizen om alle inzichten te verwerken tot het ultieme geheel. Prachtig toch!. Veel kunstenaars en mensen met een creatieve hobby zullen zo te werk gaan. Boeddhisten maken bijvoorbeeld kunstwerken van gekleurd zand. Als het klaar is, vegen ze het weer op. Ze genieten van het proces, maar hechten zich niet aan het eindresultaat.

Vaak komt perfectionisme voort uit trauma of falen. Mensen die gepest werden, gaan vaak hun uiterste best doen om géén fouten te maken. In de opvoeding zitten veel elementen die tot perfectionisme kunnen leiden. Bijvoorbeeld als je moeder je alle ‘moeilijke’ klusjes uit handen neemt: “Kom maar dat doe ik wel, dat kun jij nog niet”. Of als je zusje het beter doet op school: “Je zusje, die snapt het tenminste”. Opvoedkundig geaccepteerde opmerkingen om je te stimuleren. Je moet het alleen niet te serieus nemen!!

Loslaten.

Je kunt je perfectionisme perfect loslaten door jezelf ervan bewust te worden. Door wat afstand te nemen. Jezelf te observeren. Los te laten. ‘Goed is goed genoeg’.

Dwangmatig perfectionisme kun je perfect loslaten door de onderliggende sturing aan te pakken. Laat de oude emoties los die tot je perfectionisme geleid hebben. Besef dat je ouders het goed met je voor hadden. Dat die pesters zelf ook onzeker waren. Dat het verleden achter je ligt.

Als je al een training hebt gevolgd, dan gebruik je natuurlijk PLT, filmtechniek, ho’oponopono, time line therapy of elke andere loslaat techniek die je in de training geleerd hebt. Dan gaat het natuurlijk een stuk makkelijker. Als je een controlfreak bent, dan kost je perfectionisme je veel negatieve energie. Reden temeer om snel aan de slag te gaan en de meest effectieve manier toe te passen.

Ps. Wel goed je best doen hè :-)


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos