Ondernemen met relatieproblemen en burnout | Verheijden Consult

Ondernemen met relatieproblemen en burnout

Ondernemer met relatieproblemen en burnout

Een burn-out heb je nooit alleen: Je relatie, kinderen, vrienden, collega’s, medewerkers, klanten; iedereen heeft er in meer of mindere mate last van. Kijk eens naar je partner (je man, vrouw, vriend, vriendin); hoeveel moet die wel niet van je houden om al jouw ellende steeds maar weer op te vangen. Om steeds maar weer die chagrijnige antwoorden te accepteren. Die klaagzangen aan te horen, weer een feestje af te moeten zeggen. Hoe moeten ze die 'niet te snappen' angsten snappen? Je snapt ze zelf niet eens. Overdag doe je je stinkende best om je bedrijf draaiende te houden en probeer je medewerkers en klanten tevreden te houden, maar thuis raken ze steeds meer teleurgesteld in je.

Met een burnout heb je je handen vol aan jezelf.

Je hebt je energie hard nodig om nog een beetje overeind te blijven. Om te overleven en soms zelfs om adem te halen. Het is fijn als je even geen energie hoeft te steken in je relatie en je gezin. Je verwacht dat je partner jóu nu even ondersteund. Dat ze je huiselijke taken uit handen neemt. Dat ze je ontlast van de opvoeding van je kinderen. Dat ze steeds herhaalt dat het allemaal wel goed komt. Daarvoor ben je toch getrouwd! Door dik en dun, in voor- en tegenspoed!

Bij burnout is het logisch dat je relatie onder druk staat.

Relatieproblemen ontstaan vooral als je je eigen problemen niet effectief aanpakt. Voor je partner is het verschrikkelijk om te zien hoe je steeds verder wegzakt. Ze wil je helpen, maar ze kan je niet kan bereiken. Bovendien heeft je partner het zelf al druk genoeg met een baan, de kinderen en sociale activiteiten. Maar wát je partner ook doet; ze is in ieder geval NIET je therapeut. Dat mag je niet verwachten. Dan worden je relatieproblemen nog groter dan je burn-out. Dan is de veiligheid die je jouw gezin wilt bieden volledig weg. En neem maar van me aan; dan wordt je grootste angst realiteit en stort je helemaal in. Dat wil je echt niet.

Als Burnout Coach moet ik helaas regelmatig constateren dat veel ondernemers dit wel líjken te willen. Het doorzettingsvermogen dat je gebruikt om je bedrijf uit te bouwen, gebruik je nu op een negatieve manier. Dit typische manager-gedrag is nodig om überhaupt een burn-out te kunnen krijgen. Je moet jarenlang de signalen negeren en er nóg harder aan trekken. Je moet jarenlang niet naar je lijf, je klachten en je partner luisteren. Je moet jezelf jarenlang uitputten. Anders kun je geen burn-out krijgen.

Hetzelfde geldt voor veel relatieproblemen.

Relatieproblemen zie je vaak ook lang van tevoren aankomen: Je moet jarenlang alle signalen negeren. Je moet jarenlang niet naar je lijf en je partner luisteren. Je moet jarenlang je relatie uitputten. Er meer energie uit halen, dan er in stoppen. Anders kun je geen relatieproblemen krijgen.

Ik sprak laatst een CEO die me vertelde dat zijn relatie aan het afbrokkelen was. Hij hield van zijn vrouw en kinderen. Die waren alles voor hem. Maar ja; omdat ze beide een drukke baan hadden, namen ze geen tijd voor elkaar. En als ze samen waren, hadden ze het alleen nog maar over problemen, de kinderen en het huishouden…..

Het is niet altijd duidelijk of er eerst relatieproblemen waren of eerst de burn-out symptomen van één van de partners. Dat maakt ook helemaal niets uit. De onderliggende structuur is namelijk hetzelfde. De oplossing dus ook. Het begint bij jezelf serieus te nemen en NU aan je jezelf gaan werken.

Je hoeft alleen maar aan jezelf te werken.

Je hoeft niet aan je burn-out, je relatieproblemen, onzekerheden of sociale angsten te werken. Je hoeft alleen maar aan jezelf te werken. Maar ja; dat is nou juist het probleem. Dat schuif je voor je uit. Dat heb je al bewezen, anders had je nu geen burn-out symptomen gehad!! Dan had je nu geen relatieproblemen gehad!! Dit is al lang bewezen, dus bespaar je de moeite als je het wilt ontkennen of het tegendeel wilt bewijzen.

Om tegelijkertijd je burn-out en je relatieproblemen aan te pakken volg je gewoon een degelijk burnout traject bij mij. Eventueel volg je af en toe samen met je partner een sessie en gaan we samen helderheid creëren en afspraken maken. Je partner is namelijk ook hartstikke onzeker over de situatie. Je wilt haar niet teleurstellen,  maar onbedoeld daar ben je al aardig mee bezig.  

Je kunt nu écht geen tijd voor jezelf vrijmaken.

Als ondernemer ben je vooral druk met je organisatie, cashflow, nieuwe klanten vinden en een consistente groei realiseren. Maar weet je nog waarom je jouw onderneming gestart bent? Je wilde toch flexibiliteit, financiële vrijheid en je eigen tijd indelen? Het is nu natuurlijk niet het juiste moment om die wilde plannen te effectueren. Dat is het nooit! Realiseer je dat als je straks écht omvalt met een zware burn-out, dat je dan afstand móet nemen.

Ik heb al diverse directeuren zover gekregen dat ze er serieus werk van maakten om een (tweede) burn-out te voorkomen. Dat ze aan zichzelf gingen werken vóórdat hun partner de handdoek in de ring gooide. Dat is de reden waarom ik mijn werk zo geweldig vindt. Het is echt veel prettiger om aan de goede kant van het randje te blijven. Bel me gewoon en laten we kijken hoe je jouw energie en kracht weer terug krijgt. Mogelijk ga je dan straks doen waar je ondernemer voor bent geworden.


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos