Wanneer moet je schakelen? | Verheijden Consult

Wanneer moet je schakelen?

Wanneer moet je schakelen?

In je werk en leven ben je vaak met activiteiten bezig die maar niet opschieten. Geen resultaat opleveren. Je doet enorm je best, je stopt er veel tijd in, maar de revenuen blijven uit. Je moet investeren zeggen ze dan. Maar klopt dat wel? Wanneer moet je schakelen en iets anders gaan doen. Ik zal nu maar alvast verklappen dat ik het antwoord ook niet weet. Misschien helpt het om er eens bij stil te staan.

Als je in een handgeschakelde auto rijdt, dan moet je zelf beslissen wanneer je schakelt. Wil je zuinig rijden dan schakel je al bij lage toeren. Wil je sportief rijden dan schakel je pas bij hoge toeren. Er zijn ook mensen die maar wat doen. Die vergeten om terug te schakelen of die met gierende motor in een slakkengangetje door een woonerf rijden.
Voor sommige mensen is een automaat veel meer geschikt.

Maar wil je op de automaat door het léven gaan?

Wil je op de automaat in je relatie zitten? Wil je op de automaat je bedrijf leiden? Of bijvoorbeeld solliciteren, werken of therapieën? ........... Soms wél en soms níet. Denk ik.

Stel dat je in therapie bent en het voelt niet goed. Maar je bent zelf geen therapeut dus je weet ook niet of het wel of niet lekker loopt. Je weet ook niet wat je mag verwachten, dus je blijft maar gewoon doorgaan met die therapie. Je gaat iedere week braaf naar je therapeut. Dus je doet in ieder geval je best. Toch?!

Stel dat je actief aan het solliciteren bent omdat je geen werk hebt. Je schrijft dagelijks brieven en krijgt dagelijks afwijzingen. Je gaat nóg beter je best doen en je gaat twee keer zo veel brieven schrijven. En je krijgt twee keer zo veel afwijzingen. Je doet dus heel erg je best. Je bent goed bezig. Toch?!

Stel dat je een baan hebt waar je ongelukkig van wordt. In een bedrijf werkt waar een deprimerende sfeer hangt. Je zakt weg in een negatieve stemming en moppert s' avonds tegen je partner en je kinderen. Je gebruikt het smoesje dat je in ieder geval voor zekerheid zorgt. Je dóet tenminste wat. Toch?!

Stel dat je een winkel hebt en er komen geen klanten. Je doet braaf iedere ochtend de deur open. Je legt alle spulletjes mooi recht. Het lijkt wel een showroom. Toch komt er nog steeds niemand in je winkeltje kijken. Maar ja; het ziet er wél allemaal perfect uit. Alles gaat goed. Toch?!

Stel dat je een mooi doel wilt bereiken. Bijvoorbeeld ‘genieten van het leven’. Je gaat heel hard werken, veel geld verdienen, een mooi huis kopen, ondertussen maak je een paar kinderen en laat je je secretaresse bloemen kopen voor je vrouw. Dan doe je toch heel hard je best. Toch?!

Toch?!

Maar misschien vind je het wel heel lekker om te blijven hangen. Het levert ook iets op natuurlijk. Je kunt je wél lekker op je werk storten en hoeft je dus niet met je kinderen te bemoeien. Je hebt wél een heel mooi steriel winkeltje waar je van kunt genieten. Je bent ’s avonds wél moe van het brieven schrijven. Tsja, en je bent wél in therapie........ Wat moet je dan?

Als je hier gelukkig van wordt, dan moet je er gewoon mee doorgaan.

Wie ben ik (of wie ook) om daar een oordeel over te hebben. Het is jouw leven. Dat mag je helemaal op jouw eigen manier inrichten. Natuurlijk hebben we hier wel een mooie term voor: We noemen dat tweede winst of ziektewinst. Dat zorgt ervoor dat je blijft hangen. Dat je niet schakelt.

Het is wat anders als je er zelf ook niet gelukkig van wordt. Dat je de therapie, het solliciteren of het harde werken alleen maar gebruikt om niet te hoeven leven. De afwijzing niet hoeft te voelen. Je verantwoordelijkheid niet hoeft te nemen. Geen keuzes hoeft te maken. Niet voor jezelf hoeft op te komen.

Als je weer helemaal in het NU wilt komen.

Als je alle vrijheid en overvloed weer wilt ervaren. Als je weer vol wilt léven, genieten en bruisen van energie, dan zou je nu een beslissing kunnen nemen. En weet je: Misschien is het dan nu op een gegeven moment wel een mooi moment om nu te schakelen.
Wat denk je zelf?    Welke beslissing kun je nú nemen?


Gratis Live Webinar

Live Webinar

Gratis Live Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen en mensen inspireren om onafhankelijk en vrij te zijn. Ik leer je effectief om te gaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via mijn coaching, Live Inspiratie Sessies, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos