Slow down | Verheijden Consult

Slow down

slow down

Slowing down is een prima begin als je merkt dat je over je grenzen heen gaat. Mensen die al eens een burnout hebben gehad zullen zich herkennen in de songtekst van Douwe Bob. Een burnout is immers het gevolg van jarenlang over je grenzen heengaan. Dingen doen die niet bij je passen, maar die je blijft doen vanwege misleidingen uit je omgeving. Zolang je hard blijft rennen zal dit besef niet binnenkomen. Vertragen is altijd de eerste stap om tot een oplossing te komen.

Regelmatig krijg ik feedback van cliënten dat ik zo relaxed met problemen omga en hoe hen dat geholpen heeft om meer in het hier en nu te komen. Als je genoeg vertraagd komt de oplossing vaak al vanzelf. Meestal heb je daarna slechts een zetje in de goede richting nodig om weer helemaal in je kracht te komen.

De oorzaken van burn-out

Een veel voorkomende oorzaak van burnout is de strijd om aandacht, complimenten, waardering of liefde van ouders. Deze strijd heeft als voordeel dat je er heel ver mee komt, een succesvol bedrijf opbouwt of een prachtige carrière maakt. Het nadeel is dat het zoveel energie kost. Dat het je volledig uitput.

Of zoals Douwe Bob zingt: Mister can you help me, Cause it seems I’ve been lead astray, I keep searching for an answer, For a way, Won’t you help me. En vervolgens: Do you think I’ll ever learn, I used to be without concern, Now all I ever do don’t seem to free me.

Gedrevenheid kan je ook tegenwerken

De ‘drive’ waar je zo ver mee gekomen bent, gaat op een gegeven moment tegenwerken. Als je dit niet tijdig herkent beland je in een zware depressie of burnout. Als je weer beseft dat ouders altijd van hun kinderen houden (én dat ze dat niet altijd even handig doen) dan besef je weer dat je slechts door je eigen gedachten misleid werd.

Door eens even rustig te gaan zitten, afstand te nemen en te beseffen welke strijd je nog levert zul je al snel beseffen dat je beter wat kunt vertragen en hulp zoeken. De meeste mensen hebben zelf niet in de gaten waar de energie wegloopt. Praat er eens over met een goede vriend(in), je partner of je ouders.

Slow down brother

Ik vind het geweldig dat Douwe Bob de boodschap ‘Slow down brother’ via het Songfestival op Europees nivo uitdraagt. Super! Laten we hopen dat deze boodschap een beetje binnenkomt bij de mensen die het kunnen gebruiken.

Pak alles aan wat je helpt om meer bewust te worden. Begin in ieder geval met vertragen en loslaten. Dat helpt je om meer in flow te komen. En zoals je misschien al weet: In flow lossen alle problemen zich al op voordat ze je aandacht trekken! Kijk eens naar mijn programma Lead2Flow. Het zal je zeker aanspreken.


Gratis Live Webinar

Live Webinar

Gratis Live Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos