De lessen van spreekangst en burnout | Verheijden Consult

De lessen van spreekangst en burnout

Wat kunnen we leren van mensen met bloosangst, spreekangst en burnout? Allereerst is het interessant dat deze sociale angsten vaak dezelfde oorzaken hebben als burnout. Aangezien spreekangst de meest voorkomende sociale fobie is, zou dus bijna iedereen een burnout kunnen krijgen! Die vraag krijg ik inderdaad vaak van mensen met een sociale fobie. En het antwoord is JA. Vaak hebben mensen meer last van bloosangst en spreekangst dan van alle burnout symptomen. Want vermoeidheid, geïrriteerdheid en gejaagdheid zijn toch normaal!?

Iedereen is toch wel eens moe. Iedereen heeft het toch druk met werken, kinderen, partners, huishouden, aan verwachtingen voldoen en afspraken nakomen. Daar ben je inmiddels wel aan gewend geraakt. Je bent zelfs trots dat je het allemaal zo goed weet te bolwerken. De bordjes in de lucht weet te houden. Je barst van de energie.

Natuurlijke of opgefokte energie?

Maar de vraag is of dat natuurlijke energie of opgefokte energie is. Adrenaline. Stresshormonen. Overleven in een hyperactieve wereld. Maar goed: In ieder geval blijf je er mee op de been. Totdat je een voorstelrondje moet doen, een presentatie moet geven, enkele collega’s of medewerkers moet toespreken, of gewoon eens het woord wilt nemen in een vergadering. Dan lukt het plotseling niet vanwege je sociale fobie. Sla je dicht, wordt je rood of ga je trillen. Dus daar wil je vanaf.

In mijn trainingen zitten altijd een mix van mensen die aan hun persoonlijke ontwikkeling willen werken (met leerdoelen) en mensen met burnout of sociale angsten (afleerdoelen). Ze volgen allemaal tegelijkertijd dezelfde training. Dat kan alleen, omdat al deze (af-)leerdoelen dezelfde onderliggende sturing hebben.

Ontwikkel persoonlijke kracht en leiderschap

De mensen die aan hun persoonlijke kracht en leiderschap willen werken, realiseren zich dat ze inzichten en gereedschappen nodig hebben om verder te groeien. De mensen met burnout en sociale angsten hebben deze gereedschappen hard nodig om van hun probleem af te komen. Ze hebben te lang gewacht en zijn er een beetje laat bij! Dát is wat we kunnen leren van deze mensen.

Begin daarom NU met je persoonlijke ontwikkeling en blijf hier constant aan werken. De rest van je leven. Kort samengevat gaat het vooral om het naleven van de volgende leefregels:

Leefregel 1: Leef je EIGEN leven

Als je in deze hyperactieve wereld niet heel helder hebt wat jouw missie, jouw reden van bestaan, jouw taak is, dan weten andere mensen wel wat jij moet doen. We krijgen zoveel signalen, nieuwsberichten, vragen, verplichtingen, verwachtingen op ons af, dat we onszelf kwijtraken. Omdat dit zo ongelooflijk veel energie kost, raak je volledig uitgeput. Zorg dus dat je jouw persoonlijke missie, jouw reden van bestaan heel helder hebt. Maak constant de afweging of iets bij jouw missie past. Zo niet: Stop ermee. Zo wel: Doe er meer van.

Leefregel 2: Doe alleen wat ENERGIE oplevert

Mensen hebben in wezen maar twee bewegingsrichtingen: Van de pijn weg en naar plezier toe. Dat zie je heel duidelijk terug in wat we belangrijk vinden. Sommige dingen zijn belangrijk omdat we iets willen vermijden (van de pijn weg). Sommige dingen vinden we belangrijk omdat we ze prettig vinden (naar plezier toe). Het verschil voel je in de energie. Het vermijden kost heel veel negatieve energie; daar raak je uitgeput van. Leuke dingen doen levert energie op.

Dus: Stop met energiekostende dingen en doe alleen nog energiegevende dingen.

Leefregel 3: Zet jezelf op de EERSTE plaats

Als je iedereen anders belangrijker vindt dan jezelf, dan kun je wel een missie hebben en weten waar je energie van krijgt, maar gaat het er niet van komen. Dan ga jezelf toch weer wegcijferen en in je oude valkuil stappen. Dus verhoog je eigenwaarde, vind jezelf weer het belangrijkst van allemaal. Vanuit deze houding kun je de juiste prioriteiten stellen, energie opbouwen en er écht zijn voor jezelf en anderen.

Leefregel 4: Laat oude SHIT los

We maken allemaal vervelende dingen mee. Dat hoort bij het leven. Jouw vermogen om negatieve (zware) ladingen los te laten, bepaalt voor een groot deel hoe je nu in het leven staat. Als je alle oude shit met je mee blijft slepen, zul je snel uitgeput raken. Stop hier mee. Ben je elke dag bewust dat je steeds voortborduurt op oude ervaringen. Dus laat de negatieve ervaringen los, zodat ze in je huidige leven niet meer domineren.

In mijn trainingen leer je niet alleen perfecte loslaattechnieken (afleerdoelen), maar je leert ook hoe je je eigen leven in het hier en nu leeft, energie krijgt en je eigenwaarde verhoogt (aanleerdoelen) en hoe je dit helder communiceert. Je komt er altijd sterker uit. Je kunt je nu inschrijven.


Anderen vinden deze artikelen ook interessant

Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos