Struisvogelpolitiek | Verheijden Consult

Struisvogelpolitiek

Struisvogelpolitiek

Vorige week moest ik even wachten bij de kapper en maakte een grote fout: Ik zat me te vervelen en pakte onbewust de krant. De Telegraaf nog wel. Dus ik begon geheel onbedachtzaam te lezen en merkte eigenlijk pas na een vijftal minuten dat ik aardig depressief aan het worden was. Maar op de een of andere manier bleef ik doorgaan met lezen. Misschien is het depressief worden van kranten lezen een verslaving: Ik bleef immers doorlezen terwijl het niet goed voelde.

Gelukkig werd ik uit mijn destructieve krant-lees-trance getrokken door een bijzonder aardige kappersassistente die mijn haren alvast wilde wassen. Nou had ik gehoopt dat ze tegelijk mijn depressie zou wegwassen, maar dat lukte slechts gedeeltelijk. Mogelijk dat haar spontane lach daar debet aan was. Maar mogelijk had ze gewoon medelijden met mij: 'Hoe kan iemand nou zo stom zijn om de krant te lezen, het ook nog serieus te nemen en dan vervolgens depressief te worden?!'

Och arme man. En ze waste heerlijk verder.

Daarna tijdens het knippen kon ik mijn verhaal kwijt aan mijn kapper. We zaten met een paar mannen naast elkaar en er ontstond een heftige maar verrassende discussie. Ik moest natuurlijk éérst even kwijt dat ik nogal depressief geworden was van het krantlezen en dat ik nu weer genoeg krant gezien had voor de komende vijf jaar. Maar mijn kapper kwam al snel tot de conclusie dat ik aan struisvogelpolitiek deed. Je kunt toch niet je kop in het zand steken voor alle ellende die er is! Je moet toch weten hoe het er economisch voorstaat! Je moet toch mee kunnen praten over het nieuws! Je moet toch weten welke stomme beslissingen politici nu weer genomen hebben!

IJzersterke argumenten helpen altijd

Gelukkig had ik het ijzersterke argument dat journalisten slechts hun eigen interpretatie van de werkelijkheid geven en dat zo negatief mogelijk opschrijven. Ze zijn er blijkbaar nog steeds van overtuigd dat ze dan meer kranten verkopen. Mensen willen immers zo veel mogelijk ellende lezen. Dat is veel interessanter dan positief nieuws. Wie wil er nou weten dat er een baby-olifantje geboren is in de dierentuin van Timboektoe? Niemand toch! Nee dat denk ik ook niet. Daarom lees ik ook geen kranten. Nou ja; tenzij ik depressief wil worden en een spannende discussie bij de kapper wil hebben.

Toen mijn kapper klaar was, kreeg ik nog een warme groet van mijn buurman. Hij moest al die tijd wachten omdat hij zijn grijze haren liet verven. Ik weet niet of er een link ligt tussen grijze haren, het interpreteren van de werkelijkheid en het schrijven van nieuwsberichten in kranten. Feit was dat hij grijze haren kreeg. Zijn interpretatie was dat hij die niet mooi vond….. Oeps; Misschien was hij wel journalist en sta ik morgen in de krant. Voor mijn kapper maakte het niet meer uit. Waarschijnlijk dacht hij: “Als je haar maar goed zit”. En ieder ging zijn weg.


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos