Terugveren na tegenslagen

Terugveren na tegenslagen

Eigenlijk is het raar dat we tegenslagen kennen. Op de een of andere manier maken we verwachtingen. Als die niet uitkomen ervaren we een tegenslag. De oplossing is dus heel simpel: Je moet gewoon geen verwachtingen hebben. Maar ja; we zijn mensen en die hebben nou eenmaal verwachtingen. Toch?! Of zit het anders in elkaar? Kunnen we ook gewoon gelukkig zijn zónder verwachtingen?

Mensen die geen verwachtingen meer dúrven hebben, zijn vaak zo zwaar teleurgesteld dat ze zich in hun holletje terugtrekken. Dat wil je ook niet. Mensen die geen verwachtingen meer wíllen hebben (zoals Boeddhisten), zijn vaak wél heel gelukkig en zonder tegenslagen. Misschien wel iets voor jou!?

Maar goed: Wat kun je nou het beste doen als je tóch een tegenslag hebt ervaren? Hoe kom je weer snel terug in je kracht? In een gezonde stemming? In een positieve bui? Ik zal eens een paar mogelijkheden beschrijven:

Keer terug naar het hier en nu

Realiseer je dat er in het ‘hier en nu’ helemaal geen tegenslagen zijn. Het is zoals het is. Het komt zoals het komt. Alles loopt volgens een ultieme perfectie. Dat wij dat anders ervaren, komt omdat we het contact met het NU kwijt zijn. Dus verbind je weer met het hier en nu. Dat doe je bijvoorbeeld door je lijf te voelen. Iets te eten of drinken. Een lekkere massage ondergaan. Mindfulness. Je basischakra opzoeken gecombineerd met een diepe buikademhaling. Je lijf is altijd in het NU.

Laat je verwachtingen los

Zonder verwachtingen heb je ook geen tegenslagen. Realiseer je dat de verwachting zelf verzonnen hebt. Natuurlijk zijn er collectieve verwachtingen (zoals sociaal wenselijk gedrag), maar je kiest zelf of je die wel of niet wilt overnemen. Je maakt een ideaalplaatje in je hoofd, dat meestal niet veel met de werkelijkheid te maken heeft. Ongeacht welk beeld je kiest; het is altijd slechts jouw eigen unieke verwachting. Dat betekent dat je dit beeld gerust mag loslaten of milder maken. En als het toch niet uitmaakt: Kies dan gewoon het prettigste beeld dat je kunt bedenken.

Zoek je geliefden en vrienden op

Terugveren van tegenslagen doe je het beste door je geliefden en vrienden op te zoeken en werkelijk contact te maken. Zoek mensen op die werkelijk interesse in je hebben. Mensen hebben het sociale contact nodig om te leven en te herstellen. We zijn slechts mens omdat we onder de mensen zijn. Je kunt met je geliefden over de tegenslag praten. Hiermee verwerk je de lading via je emotionele brein. Maar je kunt ook gewoon lekker tegen elkaar aan gaan zitten. Dan laat je jullie lichamen zelf het werk doen.

Ervaar liefde en dankbaarheid

Mijn vorige artikel ging over dankbaarheid. Pak dat er nog eens bij. Kort gezegd verleg je je aandacht naar al het andere dat NIET de tegenslag is. Gelukkig is dat veel meer en veel mooier dan de tegenslag of de verwachting die er onder zit. Er is zoveel liefde, geluk en voorspoed in je leven en de wereld, dat je snel weer dankbaarheid zult ervaren. Dan ben je snel weer terug in het NU.

Kijk naar leuke filmpjes

Er zijn enorm veel (romantische) films over terugveren na tegenslagen. Deze commercial is erg leuk om te kijken als je eens wat tegenslag ervaart:

 

 

Je kunt natuurlijk ook effectieve loslaat-technieken leren. Al mijn trainingen en al mijn blog-artikelen gaan over het effectief leren omgaan met onzekerheden en tegenslagen. Haal er uit wat je kunt gebruiken.

Reacties (4)

 • Toeval of niet, maar al surfend op het net, op zoek naar iets anders kwam ik onderstaande tegen in de Huffington Post. Hoe toepasselijk. Ik herken er veel in.

  "Afwijzing en mislukking, hoe je het ook bekijkt, doet pijn. Afwijzing is ook deel van het leven – en ons vermogen om met afwijzing en mislukking om te gaan, bepaalt hoe gelukkig we zijn. Volgens psychologen is niet depressie het tegenovergestelde van geluk, maar veerkracht. De mensen die we bewonderen om hun kracht krijgen ook hun deel, alleen zij veren telkens weer op. Hoe doen ze dat?

  1. Ze gaan staan open voor hun negatieve en positieve emoties – ze laten die emoties naast elkaar bestaan en zijn niet blind optimistisch. Ze accepteren dat ze ergens verdriet door hebben, maar zijn tegelijk dankbaar voor de ervaring

  2. Ze zijn realistisch optimistisch – volgens een Taiwanees onderzoek zijn optimisten die er tegelijk een kritische houding op nahouden het gelukkigst en meest veerkrachtig. Ze zijn bij tegenslag creatief en bedenken niet alleen plan A maar ook plan B en C

  3. Ze wijzen afwijzing af – afwijzing knaagt aan je eigenwaarde en zelfrespect als je het als afwijzing blijft zien. Zo blijf je de gevangene van je eigen gedachten. Bij sommige tegenslagen kun je proberen de afwijzing niet persoonlijk te nemen, maar te accepteren dat er een momentum zal zijn voor jouw visie

  4. Ze hebben een sterk support system – om op te veren heb je absoluut mensen om je heen nodig op wie je kunt en mag leunen (ook van jezelf). Volgens onderzoek is een liefdevolle omgeving absoluut heilzaam bij stress

  5. Ze waarderen de kleine dingen – het maakt dat ze bijvoorbeeld niet denken ‘alles gaat verkeerd’. Ze zien ook wat er wél goed gaat. Ze zien de regenboog tijdens een zware bui

  6. Ze leren en groeien – veerkrachtige mensen versterken hun eigenwaarde door hun situatie als leermoment te zien. Dit geeft ze het vertrouwen dat ze er weer bovenop kunnen komen. Hierdoor worden ze telkens veerkrachtiger

  7. Ze zijn erg dankbaar – uit onderzoek blijkt dat oprechte dankbaarheid de gezondheid en het welzijn kan verbeteren. Dankbare mensen zijn in de regel gezonder en voelen zich beter dan mensen die klagen en mokken".

  Joost.

  okt 07, 2013
 • Herkenbaar verhaal maar gelukkig is het stuk wat Joost heeft aangehaald vanuit de Huffington Post óók herkenbaar.
  Waar ik zelf nog regelmatig tegenaan loop zijn de verwachtingen die ik heb, soms te positief, soms te negatief. In het eerste geval valt het dan dus tegen wanneer de verwachting niet voldoet in het tweede geval kan het ontzettend meevallen. Nu ik er over nadenk, misschien mag ik het tweede geval meer koesteren....
  Verwachtingen loslaten en dingen laten ontstaan en er op vertrouwen dat dat op de juiste wijze zal gebeuren valt niet mee. Daarom vind ik doelen stellen ook niet gemakkelijk omdat je daarmee een verwachting creëert. Alleen voor het gewenste gevoel en beleving gaan, en dus het eindplaatje wat opener, zou het gemakkelijker kunnen maken. Tot die tijd ervaar ik af en toe tegenslag maar kan door terug te komen bij mezelf de betrekkelijkheid er van inzien (ondanks veel gemopper eerst) en weer vol goede moed verder.
  Anita

  okt 08, 2013
 • Tegenslagen zijn een onderdeel van het leven.
  Dat hoort erbij.
  Dat kun je het beste proberen te aanvaarden, en in de toekomst iets veranderen wat binnen je mogelijkheden ligt.
  Wanneer je er niets aan kunt veranderen ga die strijd dan ook niet aan maar ga op zoek naar een andere kijk op de situatie.
  Misschien kun je er wellicht iets van leren.

  okt 12, 2013
 • "Als je kunt spelen alsof het niets te betekenen heeft, terwijl het alles te betekenen heeft, dan ben je moeilijk te verslaan." (steve Davis)

  je kan je verwachtingen koesteren 'met heel je hart, je verstand en al je kracht', ze vasthouden tot op de rand van de eventuele tegenslag en ze dan, net voor ze je de dieperik van de teleurstelling in sleuren, van het ene moment op het andere weer loslaten.
  dàt is voor mij het geheim van maximaal werken met de creatieve kracht van dromen (cf law of attraction). ik voel mij niet aangetrokken tot de rustige middenweg van de boeddhisten, ik wil de kick ervaren van het surfen op de golven van de uitersten... omdat ik weet: er is altijd het vangnet van loslaten... ;-)

  okt 23, 2013

Zo krijg je direct energie

De Gouden Vraag E-book

Download gratis jouw E-book


Jos Verheijden

Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen en mensen inspireren om onafhankelijk en vrij te zijn. Ik leer je effectief om te gaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via mijn coaching, vloggen, bloggen en documentaires, ".

Lees meer over Jos