Terugveren na tegenslagen | Verheijden Consult

Terugveren na tegenslagen

Veerkracht en flow

Eigenlijk is het raar dat we tegenslagen kennen. Op de een of andere manier maken we verwachtingen. Als die niet uitkomen ervaren we een tegenslag. De oplossing lijkt dus heel simpel: Je moet gewoon geen verwachtingen hebben. Maar ja; we zijn mensen en die hebben nou eenmaal verwachtingen. Toch?! Of zit het anders in elkaar? Kunnen we ook gewoon gelukkig zijn zónder verwachtingen? Mensen die geen verwachtingen meer dúrven hebben, zijn vaak zo zwaar teleurgesteld dat ze niet meer durven dromen en plannen maken. Dat wil je ook niet. Mensen die geen verwachtingen meer wíllen hebben (zoals Boeddhisten), zijn vaak wél heel gelukkig en zonder tegenslagen. Wil je dat dan?

Zo kom je terug in je kracht

Maar goed: Wat kun je nou het beste doen als je tóch een tegenslag hebt ervaren? Hoe kom je weer snel terug in je kracht? In een gezonde stemming? In een positieve bui? Ik zal eens een paar mogelijkheden beschrijven:

Kom terug naar het hier en nu

Realiseer je dat er in het ‘hier en nu’ helemaal geen tegenslagen zijn. Het is zoals het is. Het komt zoals het komt. Alles loopt volgens een ultieme perfectie. Dat wij dat anders ervaren, komt omdat we het contact met het NU kwijt zijn. Dus verbind je weer met het hier en nu. Dat doe je bijvoorbeeld door je lijf te voelen. Iets te eten of drinken. Een lekkere massage ondergaan. Mindfulness. Mediteren. Je basischakra opzoeken gecombineerd met een diepe buikademhaling. Je lijf is altijd in het NU.

Laat je verwachtingen los

Zonder verwachtingen heb je ook geen tegenslagen. Realiseer je dat de verwachting zelf verzonnen hebt. Natuurlijk zijn er collectieve verwachtingen (zoals dat je iets moet bereiken), maar je kiest zelf of je die wel of niet wilt overnemen. Je maakt een ideaalplaatje in je hoofd, dat meestal niet veel met de werkelijkheid te maken heeft. Ongeacht welk beeld je kiest; het is altijd slechts jouw eigen unieke verwachting. Dat betekent dat je dit beeld gerust mag loslaten of milder maken. En als het toch niet uitmaakt: Kies dan gewoon het prettigste beeld dat je kunt bedenken.

Zoek je geliefden en vrienden op

Terugveren van tegenslagen doe je het beste door je geliefden en vrienden op te zoeken en werkelijk contact te maken. Zoek mensen op die werkelijk interesse in je hebben. Mensen hebben het sociale contact nodig om te leven en te herstellen. We zijn slechts mens omdat we onder de mensen zijn. Je kunt met je geliefden over de tegenslag praten. Hiermee verwerk je de lading via je emotionele brein. Maar je kunt ook gewoon lekker tegen elkaar aan gaan zitten. Dan laat je jullie lichamen zelf het werk doen.

Ervaar liefde en dankbaarheid

Een vorig artikel ging over dankbaarheid. Pak dat er nog eens bij. Kort gezegd verleg je je aandacht naar al het andere dat NIET de tegenslag is. Gelukkig is dat voor veel meer en veel mooier dan de tegenslag of de verwachting die er onder zit. Er is zoveel liefde, geluk en voorspoed in je leven en de wereld, dat je snel weer dankbaarheid zult ervaren. Dan ben je snel weer terug in het NU.


Gratis Workshop

Gratis Workshop

Gratis Workshop


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos