Train je brein voor flow en geluk | Verheijden Consult

Train je brein voor flow en geluk

Train je brein voor flow en geluk

Flow en geluk? Veel mensen willen éérst van hun problemen af. Maar is het eigenlijk wel nuttig om daar energie in te steken? Dankzij neurologisch hersenonderzoek weten we dat je ‘probleem-denken’ op een andere plek in je hersenen is opgeslagen dan je ‘oplossing-denken’. We weten ook dat je jouw hersenen kunt trainen en dat 'denken' gewoon geoefend gedrag is. Door ergens aandacht aan te geven oefen je jouw hersenen en wordt dat specifieke deel sterker. Vergelijk het maar trainen in de sportschool. Als je bepaalde spieren oefent, zullen ze sterker worden. Spieren die je ‘verwaarloost’ zullen slapper worden. Zo werkt het in je brein ook.

Hoe werkt 'denken' in je brein?

Als je ff verder leest, valt het dan op dat je wrdn kunt lezen terwijl de klnkrs er uit gehaald zijn. Dat komt omdat klinkers en medeklinkers in een ander deel van je hersenen worden verwerkt en elkaar aanvullen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor verticale en horizontale lijnen. Voor verschillende kleuren en voor alle zintuiglijke waarnemingen (beelden, geluiden, gevoelens, geuren en smaken).

Ons brein haalt overal informatie vandaan en combineert al die gegevens tot iets zinvols. Wat 'zinvol' is wordt bepaald door waar jij in het verleden jouw aandacht op vestigde. Daarom zal de ene persoon mogelijkheden zien en de andere problemen. Terwijl ze naar dezelfde situatie kijken ervaren ze die dus heel anders. Dat is het verschil tussen ondernemers en werknemers, tussen leiders en volgers en tussen mensen met veel of weinig geld op de bank.

Problemen zien is goed geoefend gedrag

Als je bijvoorbeeld heel makkelijk overal problemen ziet, dan is het bijbehorende deel van je brein daar goed in getraind. Je kunt gaan oefenen om dat los te laten. Maar ja, waarschijnlijk zul je denken: “Dat lukt me toch niet”. Die gedachte komt uiteraard voort uit het deel van je brein dat zo goed is in problemen zien. Grote kans dat het deel van je brein dat vooral mogelijkheden ziet, nauwelijks ontwikkeld is. Ga dit deel dus oefenen!

Mogelijkheden zien is geoefend gedrag

Mensen die overal mogelijkheden en kansen zien, hebben het bijbehorende deel van hun brein gewoon goed geoefend. Het deel dat vooral problemen ziet is dan minder ontwikkeld. Even voor de probleem-denkers: Bij mannen tot 23 jaar is dat deel sowieso niet actief. Daarom zien ze nauwelijks gevaar en doen ze onbezonnen dingen. Later ontstaat er een mooie balans die hopelijk doorslaat naar het positief denken en het zien van mogelijkheden.

De biologie van het gelukkige brein  

Je hersenen produceren allerlei stofjes om je goed te voelen. Onder andere dopamine. Ze noemen dit ook wel het geluks-hormoon. Maar wist je dat dit hormoon er ook voor zorgt dat je heel makkelijk nieuwe dingen leert? Hoe mooi wil je het hebben! Als je gelukkig bent, leer je ook nog eens makkelijker nieuwe dingen. Én als je gelukkig bent zie je vooral mogelijkheden en trek je allemaal leuke dingen en gelukkige mensen aan. En wat nog mooier is, dat die twee tegelijkertijd gebeuren en elkaar versterken.

Dankbaarheid

Als je jezelf goed en gelukkig voelt dan leer je sneller en gemakkelijker om jezelf goed en gelukkig te voelen! Er is een prachtige manier om de delen in je brein die je in flow en geluk brengen te trainen. Dat doe je door zoveel mogelijk aandacht te geven aan kleine dingen die nieuw en anders zijn en hier dankbaarheid bij te voelen. Dankbaarheid is een super krachtige ingang om jezelf snel beter te voelen. En het is nog lekker ook! 

Het is super eenvoudig om te oefenen met dankbaarheid en je kunt het altijd en overal doen. Neem gewoon elke dag 10 minuten de tijd en benoem drie nieuwe ‘dingen’ waar je dankbaar voor bent. Dat kunnen heel specifieke dingen zijn (bijvoorbeeld: Ik ben dankbaar dat ik deze blog nu lees), maar ook heel abstracte (bijvoorbeeld: Ik ben dankbaar dat er mensen zijn die hun kennis delen en waar ik iets van kan leren).

Affirmaties

Affirmaties zijn woorden die je tegen jezelf zegt! Affirmaties gebruik je bewuster dan de onbewuste stemmen in je hoofd. Affirmaties zijn de dingen die je graag tegen jezelf zegt en die je versterken. Die je beter maken, die je de gewenste richting opsturen. In het begin zal het vooral gericht zijn op oefenen van nieuwe gedachten, later zijn ze meer bedoeld om jezelf steeds te blijven herinneren aan wat je wilt.

In plaats van iets moeilijk te vinden, kun je het net zo goed makkelijk vinden. Het is en blijft maar een idee. Maar dat idee versterk en bevestig je zelf! Als je constant tegen jezelf zegt dat het moeilijk is, dan ga je er zelf in geloven. Als je constant tegen jezelf zegt dat het makkelijk is, dan ga je dat ook geloven. Het is jóuw realiteit. Lees hier hoe affirmaties precies werken.

Ho'oponopono

Stel dat je negatieve gedachten zo sterk zijn dat je de lading graag wilt loslaten. Dan is er bijvoorbeeld Ho'oponopono. Het is best interessant dat voordat je iets kunt loslaten je zeker wilt weten dat het allemaal goed komt. Je wilt de zekerheid dat het probleem dat je vasthoudt vervangen zal worden door iets wat veel prettiger is. Aan het probleem ben je inmiddels gewend geraakt, maar hopelijk niet te gehecht! Wat er voor terug komt moet je maar afwachten.

Het is best vreemd dat we zo moeilijk doen over loslaten. In ons lijf en in de natuur is loslaten een natuurlijk proces dat automatisch plaatsvindt. Omdat wij mensen de enige soort zijn die nadenken over wel of niet loslaten, zou je denken dat het onze natuur is. Maar dat is dus niet zo! Als je weer je eigen natuur zou volgen, dan hoef je nooit meer na te denken over loslaten: Dan doe je niet anders! Lees hier alles over Ho'oponopono.

Oefenen is en blijft de essentie!

Oefenen, actie nemen en stapjes blijven zetten is essentieel om steeds meer flow en geluk te ervaren. Je kunt boeken lezen en bedenken wat je wilt, maar als je geen actie neemt dan gebeurt er helemaal niets. Als je klaar bent om een volgende stap te zetten, dan kun je een paar dingen doen: Zoek gelijkgestemden op die ook willen groeien in flow, energie en geluk. Ga met hen in een veilige omgeving samenwerken en nieuw gedrag oefenen.

Het verschil met snel even iets loslaten is dat persoonlijke groei een langdurig en continu proces is. Je neemt steeds kleine stapjes en je verstekt je nieuwe gedrag tot het ingesleten is. Uiteindelijk wil je dat het nieuwe gedrag het oude vervangen heeft. Je wilt dat het nieuwe gedrag net zo vanzelfsprekend is als het oude nu nog lijkt te zijn. Mijn programma's Persoonlijke Kracht en Lead2Flow zijn hier volledig op gebaseerd. Lees alles over persoonlijke ontwikkeling.

Begin vandaag met het continu trainen van je brein voor meer flow en geluk.


Gratis Workshop

Gratis Workshop

Gratis Workshop


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos