Train je brein voor flow en geluk

Train je brein voor flow en geluk

Flow en geluk? Natuurlijk wil je éérst van je problemen af. Maar is het eigenlijk wel nuttig om daar energie in te steken? Dankzij neurologisch hersenonderzoek weten we dat je ‘probleem’ op een andere plek is opgeslagen dan je ‘oplossing’. We weten ook dat je hersenen kunt trainen. Door ergens aandacht aan te geven oefen je jouw hersenen en wordt dat specifieke deel sterker. Vergelijk het maar trainen in de sportschool. Als je bepaalde spieren oefent, zullen ze sterker worden. Spieren die je ‘verwaarloost’ zullen slapper worden.

Als je ff deze zin leest: ‘Sprn d j vrwrlst zlln slppr wrdn’. Valt het dan op dat je die zn gewoon kunt lezen terwijl de klnkrs er uit gehaald zijn. Dat komt omdat klinkers en medeklinkers in een ander deel van je hersenen worden verwerkt en elkaar aanvullen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor verticale en horizontale lijnen. Voor verschillende kleuren. Voor zintuiglijke waarnemingen (beelden, geluiden, gevoelens, geuren en smaken).

Negatief denken is goed geoefend gedrag

Als je bijvoorbeeld heel makkelijk negatief kunt denken, dan is het bijbehorende deel van je brein daar heel goed in getraind. Je kunt oefenen om dat los te laten. Maar ja, zul je denken: “Dat lukt me toch niet”. Die gedachte komt uit dat geoefende deel van je brein. Grote kans dat het deel van je brein dat het positief denken uitvoert, nauwelijks ontwikkeld is. Ga dit deel dus oefenen!

Je hersenen produceren allerlei stofjes om je goed te voelen. Onder andere dopamine. Ze noemen dit ook wel het geluks-hormoon. Maar wist je dat dit hormoon er ook voor zorgt dat je heel makkelijk nieuwe dingen leert? Hoe mooi wil je het hebben! Als je gelukkig bent, leer je ook nog eens makkelijker nieuwe dingen. Én als je gelukkig bent trek je allemaal leuke dingen en gelukkige mensen aan. En wat nog mooier is, dat die twee tegelijkertijd gebeuren en elkaar versterken.

Gelukkig zijn is óók goed geoefend gedrag

Als je jezelf goed en gelukkig voelt, leer je heel snel en makkelijk jezelf goed en gelukkig voelen! Er is een prachtige manier om de delen in je brein die je in flow en geluk brengen te trainen. Dat doe je door zoveel mogelijk aandacht te geven aan kleine dingen die nieuw en anders zijn en hier dankbaarheid bij te voelen. Interesse?
Doe dan minimaal de komende 4 weken dagelijks deze oefening:

Neem elke dag 10 minuten de tijd en benoem drie nieuwe ‘dingen’ waar je dankbaar voor bent.


Zo krijg je direct energie

De Gouden Vraag E-book

Download gratis jouw E-book


Jos Verheijden

Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen en mensen inspireren om onafhankelijk en vrij te zijn. Ik leer je effectief om te gaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via mijn coaching, vloggen, bloggen en documentaires".

Lees meer over Jos