Vakantiestress, burnout en hartinfarct | Verheijden Consult

Vakantiestress, burnout en hartinfarct

vakantiestress, burnout en hartinfarct

Het is opmerkelijk hoeveel mensen in de vakantie een burnout of hartinfarct krijgen. Veel mensen schieten in de stress en raken helemaal de kluts kwijt. Vanuit mijn vak als burnout-coach kan ik het principe hierachter natuurlijk prima uitleggen. Ik kan je natuurlijk wel vertellen wat je wel en niet moet doen. Ik weet echter ook dat het essentieel is om de onderliggende structuur aan te pakken. Maar ja: bijna iedereen die met deze problemen kampt, wil daar niets van horen. Tot welke categorie hoor jij?

Een typische gedachte van mensen met burnout is “dat ze het nog wel even trekken”. Dat ze nog even moeten volhouden en dat het dan wel rustiger wordt. Dat ze nu geen tijd hebben om even afstand te nemen. Herken je dit?!
Als je deze gedachten combineert met wat perfectionisme, controlegedrag en betrokkenheid, dan heb je alle ingrediënten om een burnout te krijgen.

Al doende probeer je (ondanks alle vermoeidheid) toch nog vóór de vakantie alles weg te werken, af te ronden en op te ruimen. Het kan eigenlijk niet, maar je probeert het toch. Je lijf staat stijf van de stress en is enorm gejaagd. Dan heb je eindelijk vakantie en kom je plotseling en verplicht tot rust. Het lijf kan deze abrupte verandering niet aan en schiet in shock. Zo krijg je een hartinfarct en burnout op vakantie (of binnen drie weken na werkhervatting).

Zou het dan beter zijn om vakantie helemaal af te schaffen?

Dat was het lumineuze idee van een Tilburgse professor in ‘vrijetijds wetenschappen’. Het idee is, dat als je geen vakantie hebt, dat je dan het gehele jaar door je tijd slimmer indeelt. Persoonlijk denk ik dat dit voor potentiële burnout kandidaten niet zal werken. Die moeten namelijk eerst hun energievretende patronen aanpakken, voordat ze rust kunnen vinden.

Ja, maar Jos: Wat moet ik dan wél doen?

Mooie vraag, maar ben je klaar voor het antwoord dat je helemaal niet wilt horen?
De simpele truckjes waar veel mensen naar zoeken, bestaan gewoonweg niet. Burnout is een reactie van het lijf op structureel overspannen gedrag. Burnout is de oplossing van je probleem. Je lijf neemt het over van je 'verstand'.

Zal een truukje je helpen om energie te krijgen?

Als je lijf zo rigoureus moet ingrijpen omdat je jezelf jarenlang structureel aan het slopen bent, dan denk je toch niet dat een simpel truukje of een weekje rust je zal helpen? Droom maar lekker verder.

Als je een échte oplossing wilt, pak het dan grondig aan.
Voor alle andere mensen: Een hele fijne vakantie gewenst.


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos