Vakantiestress, burnout en hartinfarct

vakantiestress, burnout en hartinfarct

Het is opmerkelijk hoeveel mensen in de vakantie een burnout of hartinfarct krijgen. Veel mensen schieten in de stress en raken helemaal de kluts kwijt. Vanuit mijn vak als burnout-coach kan ik het principe hierachter natuurlijk prima uitleggen. Ik kan je natuurlijk wel vertellen wat je wel en niet moet doen. Ik weet echter ook dat het essentieel is om de onderliggende structuur aan te pakken. Maar ja: bijna iedereen die met deze problemen kampt, wil daar niets van horen. Tot welke categorie hoor jij?

Een typische gedachte van mensen met burnout is “dat ze het nog wel even trekken”. Dat ze nog even moeten volhouden en dat het dan wel rustiger wordt. Dat ze nu geen tijd hebben om even afstand te nemen. Herken je dit?!
Als je deze gedachten combineert met wat perfectionisme, controlegedrag en betrokkenheid, dan heb je alle ingrediënten om een burnout te krijgen.

Al doende probeer je (ondanks alle vermoeidheid) toch nog vóór de vakantie alles weg te werken, af te ronden en op te ruimen. Het kan eigenlijk niet, maar je probeert het toch. Je lijf staat stijf van de stress en is enorm gejaagd. Dan heb je eindelijk vakantie en kom je plotseling en verplicht tot rust. Het lijf kan deze abrupte verandering niet aan en schiet in shock. Zo krijg je een hartinfarct en burnout op vakantie (of binnen drie weken na werkhervatting).

Zou het dan beter zijn om vakantie helemaal af te schaffen?

Dat was het lumineuze idee van een Tilburgse professor in ‘vrijetijds wetenschappen’. Het idee is, dat als je geen vakantie hebt, dat je dan het gehele jaar door je tijd slimmer indeelt. Persoonlijk denk ik dat dit voor potentiële burnout kandidaten niet zal werken. Die moeten namelijk eerst hun energievretende patronen aanpakken, voordat ze rust kunnen vinden.

Ja, maar Jos: Wat moet ik dan wél doen?

Mooie vraag, maar ben je klaar voor het antwoord dat je helemaal niet wilt horen?
De simpele truckjes waar veel mensen naar zoeken, bestaan gewoonweg niet. Burnout is een reactie van het lijf op structureel overspannen gedrag. Burnout is de oplossing van je probleem. Je lijf neemt het over van je 'verstand'.

Zal een truukje je helpen om energie te krijgen?

Als je lijf zo rigoureus moet ingrijpen omdat je jezelf jarenlang structureel aan het slopen bent, dan denk je toch niet dat een simpel truukje of een weekje rust je zal helpen? Droom maar lekker verder.

Als je een échte oplossing wilt, pak het dan grondig aan.
Voor alle andere mensen: Een hele fijne vakantie gewenst.

Reacties (4)

 • Ja, het komt inderdaad voor die vakantie stress!

  Bij ons niet, maar wij doen er dan ook 2 of 3 dagen over voordat wij op de bestemming zijn (1000 km of iets meer).
  Rusten goed uit onderweg en nemen de tijd!

  Ook als wij vakantie hebben, blijven we de eerste 2 dagen thuis.

  Neem de tijd en gun jezelf de rust hiervoor.

  TIP: volg een cursus bij Jos

  jul 17, 2014
 • Beste Jos,

  Hier heb ik mijn verhaal in het kort eens neergeschreven.

  Ik heb een 20 tal jaar een eigen zaak gehad en op het laatste van mijn carierre heb ik 3 zware operaties gehad aan mijn ingewanden. Ik ben binnen gegaan in het ziekenhuis voor mijn maag klep te repareren en een maagbreuk te herstellen. Vanaf de eerste operatie waren al complicaties waaronder om een lang verhaal kort te maken ik had een abses in mijn buik op gelopen en dat abses ( ontstekings gezwel) is gebarsten(in mijn buik) di dan vol etter zat wat mij mijn leven bijna heeft gekost. Ik heb gevochten voor mijn leven en ben er terug goed bovenop gekomen. Het probleem was dat de klachten terug zijn gekomen en ik bij een andere Arts in het UZ te Gent(proffessor Patein) ben gegaan. Die man heeft mij terug geopereed maar op de oude manier dwz dat mijn buik van boven naar beneden is open gesneden! mijn organen lagen allemaal doorelkaar door die kijkoperaties gedaan door dr Impens die werkt in het ziekenhuis in Dendermonde.Alles is goed gekomen daarna lichamelijk toch. Ik ben daarna in een zware depressie gekomen en volgens de psychiater kwam dat om dat nadat mijn lichaam volledig was uitgeput en mijn hersenen nu ook. Wij zijn nu 4 j verder ben met mijn zaak gestopt en nu zit met het probleem van een burnout . Mijn lichaam en geest willen niet meer mee . Ik leef nu op medicijnen om mijn leven nog iets of wat aangenaam te maken. Ik leef nu van een ziekte uitkering en heb nog heel wat schulden heb al mijn spaarcenten aan doctoren en ziekenhuizen moeten geven voor mij te behandelen en nu omdat ik mijn zaak heb moeten stopzetten .Nog een geluk dat ik een hospitalisatie verzekering heb. En zeg nu zelf als u geen geld hebt in deze wereld dan laat iedereen u aan de kant ,ook vrienden of tenminste dat ik dacht dat dit vrienden waren. Ik stuur u deze mail omdat ik het zeer oneerlijk vind dat als een zieke mens geen geld meer heeft gewoon aan zijn lot wordt overgelaten .ik ben nu opgelucht dat ik dit eens van mij af kunnen schrijven heb.
  Groeten van Vervaet ivan
  Wonende in 9200 Oudegem in BelgiƩ

  jul 17, 2014
 • Heftig verhaal en heel logisch dat je zowel lichamelijk als geestelijk uitgeput bent. Bij grote implicaties in je lijf (zoals zware operaties) denken mensen vaak dat als het lichamelijk hersteld is, dat je dan klaar bent. Zo simpel werkt het helaas niet. Je lijf zal ook van de spanning en psychische belasting moeten herstellen. Soms is het voldoende om gewoon de tijd te nemen, soms is het nodig om wat traumawerk te doen.

  Dat mensen aan hun lot worden overgelaten is vaak een beleving. Als je onze situatie vergelijkt met die van mensen in Allepo Syrië, dan komt het 'lot' in een heel ander perspectief te staan. Mensen in een burnout zien alles wat negatiever in. Ze zien vaak geen uitweg en laten zich hierdoor verlammen.

  Besef weer terug dat je ondernemer bent. Wat zou je doen als je bedrijf in zwaar weer zou zitten? Wat zou je dan nu als eerste kunnen doen?
  Kom op: Hoofd omhoog en weer opkrabbelen. Doen! NU!
  Neem je lot in eigen handen.

  jul 17, 2014
 • Beste Ivan (dat is denk ik je achternaam?)

  Geef niet op! en streef naar de grootst mogelijke en vruchtbare ontspanning! Heb vertrouwen in het herstelvermogen van lichaam en geest. Stel je leven ten dienste van dat herstel.

  Het is erg je financieel vermogen te verliezen, maar het is vele malen erger om je geloof in je vermogen om iets te bereiken te verliezen. Dat is een mentaal en spiritueel vermogen. Ik wens je van harte (!) toe dat je dat vermogen koestert en verzorgt. Ik zeg dit vanuit mijn eigen ervaringen en hoop je hiermee te bemoedigen.

  Veel beterschap toegewenst,
  Desiree

  jul 17, 2014

Zo krijg je direct energie

De Gouden Vraag E-book

Download gratis jouw E-book


Jos Verheijden

Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen en mensen inspireren om onafhankelijk en vrij te zijn. Ik leer je effectief om te gaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via mijn coaching, vloggen, bloggen en documentaires, ".

Lees meer over Jos