40-plusser: Ben je vastgeroest of vitaal? | Verheijden Consult

40-plusser: Ben je vastgeroest of vitaal?

revitaliseren

Hoe kan het dat sommige veertigers al vastgeroest en sommige tachtigers nog hartstikke vitaal zijn? Want in eerste instantie zou je denken dat leeftijd een grote rol speelt, maar blijkbaar spelen er andere factoren die belangrijker zijn. Als je nou eens heel eerlijk naar jezelf kijkt, ben je dan vastgeroest of vitaal? Stel dat je dit aan je partner en kinderen vraagt; wat zouden die dan zeggen? Ben je vastgeroest of vitaal? Sta je open voor frisse ideeën of weet je al hoe het zal lopen? Werk je graag met jonge mensen of liever met leeftijdsgenoten? Vind je het prettig om regelmatig uitgedaagd te worden? Sta je open voor andere culturen, of is dat alleen leuk op vakantie? Als het management een andere kant op wil dan jij; sta je dan open voor hun idee of gooi je je kont tegen de krib?

Wat is vitaliteit eigenlijk?

De meest gebruikte vertaling is ‘levenskracht’. Dat betekent het hebben van voldoende mentale en fysieke energie, veerkacht, herstellingsvermogen, flexibiliteit, levensvreugde en fut. Hoe weet je nu of je vitaal bent? Als je boven de veertig bent gaat het immers allemaal wat rustiger dan toen je achtien was. Want ook als je heel rustig en ontspannen je ding doet, kun je behoorlijk vitaal zijn.

Als je in een staat van mindfulness bent, ben je dan vitaal? Of moet je daarvoor in flow zijn? Het antwoord is in beide gevallen JA. Het typische van deze stemmingen is dat je in een hoge coherentie bent. Dat betekent dat alle delen van je systeem optimaal met elkaar samenwerken en elkaar versterken. De breinen in je hoofd, je hart en je buik ondersteunen en versterken elkaar. In mindfulness zal je actieve buikenergie uiteraard wat rustiger zijn dan in flow!

Waardoor zakt je vitaliteit?

In het opgroeien en volwassen worden wordt je constant geconfronteerd met situaties en emoties. Daar zitten uiteraard ook ergernissen, conflicten, problemen, onmogelijkheden en tegenslagen tussen. Je weet hier niet altijd effectief mee om te gaan, waardoor je met een vervelend gevoel blijft zitten. Dat vervelende gevoel zet zich met iedere ervaring weer vaster.

Je reptielenbrien zorgt er voor dat vervelende ervaringen meer aandacht krijgen. Hiermee bouw je jouw overtuigingen op over hoe de wereld in elkaar steekt. Die overtuigingen willen zich vervolgens bevestigen en gaan zich steeds vaster in je systeem nestelen. Op een gegeven moment ben je zo overtuigd van je gelijk dat je wel vastgeroest lijkt. Oeps!!

Tegelijkertijd zorgen die vastzittende overtuigingen er voor dat je niet naar anderen luistert en ga je jezelf nog vaster zetten en vervreemden van alle kansen en mogelijkheden. Dan ben je dus echt aan het vastroesten. En dat kan op elke leeftijd spelen (nou ja; spelen doe je uiteraard niet meer!!).

Kun je weer vitaal worden? Revitaliseren?

Helaas moet er vaak iets heftigs gebeuren voordat mensen weer terug in hun kracht willen komen, willen revitaliseren. Ik zie vanwege mijn specialisatie natuurlijk veel mensen met een (dreigende) burn-out of een zogenaamde midlife-crisis. Maar ook veel mensen die op het randje van ontslag of een echtscheiding zitten.

Allemaal heel heftig. Je kunt je afvragen of dit nodig is en of je het wel zo ver wilt laten komen? Het punt is dat je het zelf niet ziet aankomen. Mensen vragen vaak achteraf aan collega’s en vrienden of ze het niet hadden zien aankomen. Of ze niet hadden kunnen waarschuwen. Nee dus; ze zien jou zoals je doet. Dat je niet flexibel bent dat hoort nou eenmaal bij jou. Zo doe je altijd. Dat is wie je bent.

Om oude vastgeroeste patronen te doorbreken heb je de hulp van andere mensen nodig. Mensen die je helder en onbevooroordeeld kunnen waarnemen en feedback geven. Mensen die je een spiegel kunnen voorhouden. Enerzijds omdat ze tegenovergesteld gedrag vertonen (dat je als allergie herkent), anderzijds omdat ze hun eigen beperkingen al hebben (h)erkent en losgelaten.

Je kunt hiervoor naar coaches, therapeuten en praatgroepen gaan. Maar je kunt ook specifieke vrienden opzoeken en je vraag op tafel leggen. Boeken lezen heeft volgens mij weinig nut. De reden is dat revitaliseren een activiteit is en geen theorie. Het gaat er niet om dat je het snapt, maar dat je het doet. Dat het kwartje valt.

Hoe kun je aan je jezelf werken en revitaliseren?

Revitaliseren doe je bijvoorbeeld in Lead2Flow. Dat is het ultieme traject als je merkt dat het niet meer vanzelf gaat, als je jezelf gaat afzetten tegen van alles en nog wat, als je relatie wat uitdooft, als je carrière op een dood spoor zit of als de omzet van je bedrijf stagneert. Je herkent de signalen en je wilt er wat aan doen. Je wilt jezelf ontwikkelen en weer vitaal worden. Maar dan wel op jóuw manier, met respect voor wie je bent en wat je al bereikt hebt. Je wilt immers je leiderschap ontwikkelen. 


Gratis Live Webinar

Live Webinar

Gratis Live Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos