Vechtscheiding eindigt bij jezelf | Verheijden Consult

Vechtscheiding eindigt bij jezelf

Toen ik voor het eerst het woord ‘vechtscheiding’ hoorde, was ik blij verrast met de taalkundige spitsvondigheid. Echt een hele leuke woordspeling. Als het zo’n leuk woord is dan moet het wel een heel leuk ding zijn. Dat beeld wordt inmiddels bevestigd, want iedereen heeft het over een vechtscheiding alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Ik bedenk me plotseling dat iets heel normaals als de IPad pas vier jaar geleden op de markt is gekomen. Ik kan me bijna niet voorstellen dat we ooit zonder IPad geleefd hebben. Daar zit natuurlijk een heel goede marketing achter. Hoe beter de marketing, hoe meer mensen er over praten en hoe normaler het wordt.

Een vechtscheiding is de nieuwe norm

Datzelfde geldt voor vechtscheidingen: Je bent echt niet van deze tijd als je niet in een vechtscheiding zit. En al helemaal niet als je je niet kunt voorstellen dat er ooit géén vechtscheidingen waren!! Dan zal ik wel niet van deze tijd zijn, want ik snap er helemaal NIETS van.

Volgens 'deskundigen' (die uiteraard zelf gescheiden zijn) kies je voor elke levensfase gewoon een bijpassende partner. Alsof je een nieuwe outfit aantrekt. Het beeld dat een vechtscheiding heel normaal is, wordt dus door ‘deskundigen’ zoals psychologen, coaches, mediators, huisartsen en de media bevestigd.

Dat is de beste marketing die je jezelf kunt wensen. Ik weet alleen niet wie er beter van wordt. De vechtscheiders niet, de kinderen al helemaal niet, de ouders en familie niet. Misschien dat echtscheidingsadvocaten, mediators en relatietherapeuten er beter van worden. Je kunt je beter afvragen:

Waar wordt IK beter van?

Ik ga er van uit dat je relatie gestart is uit liefde, dat je kinderen geboren zijn uit liefde, dat je gepland had om lang en gelukkig samen te leven en samen oud te worden. Toch?! Als dat je plan is, dan is het slim om flink te investeren in je relatie en huwelijk.

Investeren begint in alle gevallen bij jezelf.

Het is een algemeen bekend feit dat we te weinig in onszelf investeren, dat we te weinig van onszelf houden, dat we onvoldoende weten wie we zijn en wat we zélf willen. Dan zit je dus niet in je kracht in je huwelijk. Als je al niet in jezelf investeert, hoe kun je dan in je relatie investeren?!

Sta je nog wel in je eigen kracht?

Dan lijkt het niet zo vreemd dat je relatie na een tijdje op de klippen loopt. En dan lijkt het bijna logisch dat je in een slachtofferrol, strijd of vechtscheiding eindigd. Alleen mensen die volledig uit hun kracht zijn, kunnen in een vechtscheiding terecht komen. 

Investeren in je relatie begint met investeren in jezelf. Alleen als je écht van jezelf houdt, ben je in staat om helemaal van je partner en je kinderen te houden (ja je leest het goed: ook van je kinderen!!). Alleen als je in je kracht staat, kun je er voor anderen zijn:

Verbeter je relatie; begin bij jezelf

Inderdaad; een zelf bedachte woordspeling. Laten we déze spreuk eens de wereld insturen. Vertel tegen al je vrienden en vriendinnen dat ze niet moeten klagen en zeuren over hun partner en kinderen, maar dat ze moeten leren om van zichzelf te houden. Ps. Krijg je in ieder geval een hele leuke discussie!!

In NLP-trainingen leer je helemaal ik je kracht komen. Sommige mensen noemen ‘persoonlijke ontwikkelings-trainingen’ ook wel ‘echtscheidings-trainingen’. Alsof mensen die aan zichzelf werken geen liefdevolle relatie meer zouden willen. Alsof die asociaal en op zichzelf gericht zouden worden. Klingklare onzin:

Je kunt het echt anders doen

Ik bewijs in mijn trajecten juist het tegenovergestelde. Relaties worden juist beter, intenser en liefdevoller. Deelnemers vinden meer tijd, liefde en energie voor zichzelf, partner en kinderen. Alleen als je aan jezélf werkt, kun je er zijn voor ánderen.


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos