Veranderen van leider

Veranderen van leider

Je menszijn wordt voor een belangrijk deel bepaald door de mensen in je directe omgeving. In de eerste paar jaar van je leven spiegel je jezelf 100% aan de mensen om je heen. Meestal zijn dit je ouders en familie. Tegelijk ontwikkel je jouw talent om sociale situaties in te schatten en daar op te reageren. Je leert je te verbinden met je omgeving en je daarbij veilig te voelen. Nabijheid en afstand te ervaren. Goedkeuring en afkeuring te voelen.

Als je op volwassen leeftijd geconfronteerd wordt met veranderingen, dan doe je hetzelfde als wat je als baby geleerd hebt. Je spiegelt je aan de mensen om je heen en je past je aan om je veilig te voelen. Wat je niet in de gaten hebt is dat je vaak mensen volgt die ook maar wat doen.

Daar komt de metafoor vandaan dat de ene drenkeling zich vastgrijpt aan de andere drenkeling in de hoop dat het een reddingsboei is. Dan verdrinken ze beide. Als volwassene zou je het verschil al moeten weten. De vraag die je jezelf kunt stellen is:

Wie of wat volg ik nou eigenlijk?

Misschien volg je wel een ‘groep’ zonder jezelf af te vragen of die wel de juiste richting op gaat. Misschien probeer je jezelf veilig te voelen, terwijl je feitelijk je diepste angst probeert te vermijden. Misschien volg je wel een ‘leider’ zonder je af te vragen of die alleen op eigen gewin gericht is.

Bij veranderingen kun je de groep volgen die een nieuwe weg inslaat. Of je kunt de groep volgen die alles bij het oude wil laten. Als je roept dat je geen groepen volgt, dan volg je de groep die dit roept. Je volgt áltijd een groep. Daar ben je mens voor!! De vraag is slechts wélke groep je volgt.

Bij veranderingen is het slim om te onderzoeken achter welke leider een groep aan loopt. Met ‘leider’ bedoel ik: een persoon, stroming, angst, theorie, marktontwikkeling, missie of visie. Is de ‘leider’ een visionair of een slaapkop? Is hij op de toekomst gericht of op het verleden? Is hij gericht op voordelen of het vermijden van nadelen?

Bij alles wat je beoordeelt speelt jouw ‘referentiekader’ een belangrijke rol. Jouw referentiekader is hoe je voor jezelf beoordeelt of iets klopt of niet. Heb je een intern of een extern referentiekader? Met andere woorden: beoordeel je veranderingen op wat jij er zélf van vindt, of op basis van wat anderen vinden?

Jouw referentiekader is je ‘interne leider’. Je interne leider beoordeelt veranderingen die door anderen (groepen of leiders) voorgesteld worden. Alleen jouw interne leider weet wat goed is voor jóu. Mijn tip is om heel helder te maken hoe je interne leider functioneert en er dan trouw aan te blijven.

Vertel eens welke groepen / leiders jij volgt en wat je kunt veranderen:

Reacties (6)

 • anon

  Een specifieke andere persoon/ leider etc volg ik niet. Wat ik wel interessant vind is waarom ik iemand interessant vind. Is dat volgen of is dat leren van best practices?

  jun 23, 2015
 • anon

  Het is volgen en leren tegelijk. Je bouwt patronen en voorkeuren op die op onbewust niveau altijd actief zijn. Om je veilig te voelen blijf je het liefst binnen je 'comfortzone'. Om te groeien en iets nieuws te leren is soms nodig om juist úit je comfortzone te gaan. De bereidheid om dat te doen heeft weer met veiligheid te maken. Als je iemand interessant vind, dan voelt het meestal ook veilig.

  jun 25, 2015
 • anon

  Je kunt mensen misschien voor t gemak in groepen (of hokjes) verdelen, maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen ook echt tot een groep behóórt. Dat 'iedereen een groep volgt' vind ik een vreemde vaststelling. Mensen kunnen worden aangetrokken door andere mensen uit verschillende 'groepen' en misschien hier en daar bepaalde invloeden en voorkeuren delen, zonder ze expliciet te volgen of 'erbij te horen'. Het lijkt me onzin om alle mensen die onafhankelijk denken als één groep te zien en aan te nemen dat ook zij een groep volgen.
  Autonome mensen volgen hun eigen intuïtie, hart en verstand (innerlijke leiding) en zijn per definitie geen volgers van anderen.

  jun 23, 2015
 • anon

  Het klopt inderdaad dat je niet één groep volgt maar meerdere. Dit wordt bepaald door context, tijd en triggers. Het is zeker geen vast gegeven. Voor 'groep' kun je ook 'strominglezen.

  jun 25, 2015
 • anon

  het gaat hier niet direkt om 'volgen' maar om het gedrag en jouw handelen in bepaalde situaties en die richten zich meestal naar één 'vertrouwd' voorbeeld, een ervaring. Laat ons zeggen dat iedereen 2 stemmetjes heeft, één met de ratio en één met het hart (of hoe je het ook mag noemen). Het is aan jezelf om te kiezen voor welk stemmetje op welk moment je gaat 'volgen' :).

  jun 24, 2015
 • anon

  Ik heb 28 jaar lang als manager een groep gevolgd die gericht was op prestaties. Ik voelde mij toen ik ouder werd niet meer prettig bij. Ik was altijd op zoek naar waardering en bevestiging. Door een verandering in mijn situatie zag ik dit als rode draad en besefte dat je de waardering en bevestiging bij je zelf moet zoeken en niet gaan zoeken bij groepen en/of individuen. Dit inzicht geeft mij een gevoel van onafhankelijkheid. Waarschijnlijk behoor ik nu tot de "groep" of stroming die waardering en bevestiging bij zich zelf zoeken. Daarbij sluit ik mij aan bij de reactie van KRISTOF.

  jun 26, 2015
Jos Verheijden

Jos Verheijden:

"Het is mijn missie mensen te inspireren te werken en leven in vrijheid en overvloed. Effectief leren omgaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via training, coaching en mijn blog".

Lees meer over Jos

 

Zo krijg je
direct meer energie

De Gouden Vraag E-book

Download gratis jouw E-book