Veilig zijn of veilig voelen? | Verheijden Consult

Veilig zijn of veilig voelen?

veilig zijn of voelen?

We komen al een tijdje in Spanje en huren steeds een ander vakantiehuisje. Op dit moment hebben we een vrijstaand huis met zware tralies en een hoge massieve muur om het perceel. En toch voelt het minder veilig dan een vorig huisje met dunne tralies en een laag muurtje. Dan komt al snel de vraag naar boven: “Wat is eigenlijk veiligheid?” Binnen een dikke hoge muur en zwaar traliewerk IS het gewoon veiliger dan zonder deze attributen. Maar voor ons VOELT het minder veilig. Onze analyse is dat dit komt omdat we geen uitzicht hebben. We weten niet wat er achter die dikke muur gebeurt.

Het zijn je eigen gedachten

Nou maakt het eigenlijk niets uit wat er achter die muur gebeurt, maar toch blijkt het belangrijker dan we dachten. Zolang we binnen blijven is het oké. Echter als we naar buiten gaan, voelt het angstig dat we niet kunnen zien wat er achter die muur is.

Maar wacht eens even; waar ken ik dit van? Oh ja; dat deed ik vroeger ook. Maar dan met emoties. Ik was zo iemand die een hele dikke muur om zijn emoties had gebouwd. Pure overlevingsstrategie overigens. Want in die grote boze buitenwereld is het gewoon eng en onveilig.

Maar ja, dan ga je carrière maken en wordt er van je verwacht dat je jezelf laat zien. Nou ik dacht het niet! Dat gaan we niet doen! Ook dat gaat nog wel een tijdje goed, totdat je hartproblemen en een burnout krijgt. Maar ja; dat ligt aan het werk. Dat is buiten die muur!

Houd het lekker veilig

Waar het pas goed fout ging, was toen ik trainingen ging volgen in persoonlijke ontwikkeling. Toen ze me probeerden duidelijk te maken dat ik mezelf niet liet zien. Nou dan doe ik wel wat beter mijn best hoor. Zeikers. Maar ja, dat is ook al niet goed. Het is niet snel goed hoor; ik denk dat ik maar lekker binnen mijn muur blijf. Lekker veilig.

Maar ja dat wil je ook niet. Dus dan wacht je een moment af dat het helemaal hartstikke veilig is om jezelf een beetje te laten zien. Blijkt gelukkig mee te vallen. Nou dat gaan we dan ook eens buiten die training proberen in de grote mensen wereld. Oeps; foutje. Niet doen.

Maar goed; om een lang verhaal kort te maken…. Uiteindelijk lukt het je dan toch om die muur stukje bij beetje af te breken en de buitenwereld toe te laten. Om jezelf te laten zien. Om je kwetsbaar op te stellen. Gewoon eens emoties hebben die er mogen zijn.

Afsluiten of kwetsbaar opstellen

Waar het volgens mij om gaat is dat jezelf afsluiten in principe veilig is, maar dat je het als onveilig zult ervaren. Of je nou voorzichtige uitstapjes maakt óf die muur met alle middelen probeert hoog te houden; in alle gevallen kost het veel negatieve energie.

Over het algemeen is het slim om een veilige omgeving op te zoeken. Jezelf omringen met prettige mensen die fijn en liefdevol met je omgaan. Mensen die oprechte interesse in jóu hebben. Mensen die zelf ook al het een en ander hebben meegemaakt.

Voor mijzelf waren persoonlijke ontwikkelingstrainingen de plaats om mijn eerste stapjes te zetten. De trainer zorgde voor een veilige omgeving en de andere deelnemers zaten in een zelfde soort proces als ik. Een prachtige omgeving om veilig te oefenen met oprechte interesse.

Mensen hebben geen interesse in jouw kennis, tot ze kennis maken met jouw interesse in mensen.

Sinds ik zelf trainingen in persoonlijke ontwikkeling geef, ben ik me hiervan heel erg bewust. Vaak wordt ik nog geraakt en ontroerd als deelnemers uit hun schulp komen en zichzelf laten zien. Ik ervaar dan vaak een enorm sterk gevoel van dankbaarheid. Dankbaar dat mensen zich veilig voelen. Dankbaar dat ik er bij mag zijn. Dank je wel voor je vertrouwen.


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos