Waar zit jouw drive? | Verheijden Consult

Waar zit jouw drive?

waar zit jouw drive?

Ze zeggen wel eens dat ‘het hier en nu’ hartstikke saai is! Mogelijk is dat de reden waarom we zo graag met onze gedachten naar het verleden en naar de toekomst gaan. We kunnen lekker wegdromen bij leuke momenten die nog op de planning staan. We kunnen heerlijk nagenieten van mooie momenten in het verleden. Van de andere kant kunnen we ons ook zorgen maken en overweldigd raken door de toekomst. En we kunnen natuurlijk lekker boos en ontdaan blijven hangen in oude situaties. De vraag is wat jou het meeste ‘bezig’ houdt en of je daar wel zo blij van wordt. Overleef je op adrenaline of leef je gezond op dopamine cq oxytocine?

Je drive uit de toekomst

Voor veel mensen is het prettig om te weten wat er van hen verwacht wordt. Dan hebben ze iets om naartoe te werken. Voor anderen is het een absolute noodzaak om zich ergens aan vast te klampen, zodat ze een gevoel van zekerheid hebben.

Stel dat je veel stress ervaart op je werk en het nog enkele weken duurt voordat je op vakantie mag. Dan kan dat vooruitzicht je aardig op de been houden. Als je nog even doorzet, dan kun je straks lekker uitrusten. Toch?! Je moet er wel rekening mee houden dat je de eerste dagen moet afkicken en dat je hoofdpijn, diarree en angstklachten krijgt. Maar ja dat hoort er bij?!

Het is niet de bedoeling dat we oordelen over een bepaalde aanpak, maar stel dat je volledig in het nu zou blijven…. wat zou je dan nu doen? Zou je dan nu je lijf checken en voelen dat je over je grenzen heen gaat? Zou je dan nu direct actie ondernemen en die stress loslaten? Zou je dan nu je eigen gezondheid prioriteit geven? Wat denk je?

Je drive uit het verleden

Veel mensen worden gedreven door vervelende situaties uit het verleden. Als je iets vervelends hebt meegemaakt, dan wil je voorkomen dat het nogmaals gebeurt. Je probeert bij het vervelende gevoel weg te blijven. Helaas kost dat veel negatieve energie (zelfs als je dat niet bewust ervaart).

De adrenaline die je hiermee aanmaakt houdt je wel in beweging. Het vermijden van vervelende situaties zorgt er ook voor dat je niet hoeft na te denken over wat je wél wilt. Veel van mijn cliënten weten tientallen dingen te benoemen die ze niet willen, maar hebben geen idee wat ze nou eigenlijk wél willen! Weet jij wel wat je wilt?

Je drive in het NU

Vergeleken bij die krachtige adrenaline-drives uit verleden en toekomst is de drive in het NU inderdaad hartstikke saai. Je gebruikt heel andere hormonen. In plaats van adrenaline (dat je een stevige kick geeft) ga je meer leven op dopamine (dat je een lekker zacht en liefedevol gevoel geeft).

Het interessante is dat als je met een goed gevoel in het ‘het hier en nu’ kunt zijn dat je vanzelf in beweging komt. Voorwaarde is dat je adrenaline ‘uitgeraasd’ is (voor veel mensen is dat het gevoel dat ze na enkele weken vakantie krijgen).

Als je eenmaal lekker ontspannen in het NU bent, ga je vanzelf weer (op een zachte en vriendelijke manier) activiteit opzoeken. Je gaat weer contact maken met je passie en wat je een gezonde energie geeft. Je komt weer in een positieve flow en je gaat zodoende meer oxytocine aanmaken. Dat is het hormoon dat je aanmaakt als je lekker positief en gezond actief bezig bent.

Conclusie

In het hier en nu kun je mindfulness ervaren. Dan sta je lekker met een open mind en onderzoekend in het leven. Als je dat niet actief genoeg vindt dan kun je vanuit mindfulness eenvoudig de stap naar flow en passie zetten door je spontaan te focussen op zaken die je leuk vindt en waar je energie van krijgt.

Wil je leren hoe dit voor jou werkt, kom dan naar mijn traject Lead2Flow en verhoog je persoonlijke effectiviteit. Want in flow ben je aanzienlijk productiever.


Gratis Live Webinar

Live Webinar

Gratis Live Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos