Hé, doe eens normaal! | Verheijden Consult

Hé, doe eens normaal!

NLP waarneemposities

Je hebt hele normale mensen en mensen die wat apart doen. Nou is natuurlijk de vraag wat ‘normaal’ is. Als je iemand anders laat bepalen wat normaal is, dan heb je toch wel een probleem. Dan leef je niet je eigen leven, maar dat van die ander. Andersom geldt dat ook; als jij gaat invullen voor een ander, dan ben je niet met de ander bezig, maar wat jij voor die ander bedacht hebt. Doe eens normaal zeg! Get a live!

Los van oorzaken, trauma’s, opvoeding, sociale omgeving en geloofsovertuiging, kun je gewoon eens heel praktisch kijken waar jij je aandacht op richt. Binnen NLP onderscheiden we drie verschillende waarneemposities:
  1: inleven in jezelf
  2: inleven in de ander
  3: afstandelijk waarnemen

Wat als je doorslaat in één richting?

Als je nadrukkelijk van je eigen beleving uitgaat, zullen mensen zeggen: Doe niet zo asociaal en houd ook eens rekening met een ander! Wat ben je toch een egoïst; bekijk het ook eens vanuit mijn positie! We weten nu wel wat jíj vindt!
Anderen mogen niet te dichtbij komen. Je hebt als het ware een muurtje om jezelf heen gebouwd en ook nog vaak ten koste van de ander. Duidelijk geen win-win, maar een win-verlies situatie.

Vanuit de ander redeneren is niet handig

Als je nadrukkelijk vanuit de ander redeneert, zullen mensen zeggen: Bemoei je eens wat minder met mij; ik kan wel voor mezelf nadenken hoor. Je bent altijd zo bezorgd om anderen; zorg je wel goed voor jezelf? Zeg nou eens wat jíj wilt.
Je geeft al je energie aan anderen. Je staat altijd klaar voor anderen en je kunt geen ‘nee’ zeggen. Vaak ten koste van jezelf. Er is duidelijk geen sprake van een win-win situatie maar meer van een verlies-win situatie.

Als je nadrukkelijk afstand houdt, zullen mensen zeggen: Jij bent altijd zo beschouwend; niets lijkt je te raken. Je bent zo afstandelijk; doe je nog wel mee vandaag? Is er iets mis met je; je kijkt zo afwezig uit je ogen. Hé wakker worden; doe eens mee.
Je zult nauwelijks de verbinding aangaan. Je bent iemand die alles afstandelijk bekijkt en niet deelneemt aan wat er gebeurt. Je kunt je eigen plek moeilijk vinden en je staat vaak aan de zijlijn. Duidelijk geen win-win situatie, maar meer een verlies-verlies situatie.

Wat is normaal?

Uiteraard heb ik geen idee wat normaal is. Over het algemeen wordt wat ‘normaal’ is, afgemeten aan wat de meeste mensen vinden. Of als anderen willen dat jij je aanpast aan wat zíj graag willen. Het is ook zeer de vraag of je wel ‘normaal’ wilt zijn. Misschien kun je beter kijken wat werkt en wat effectief is:

Als je écht succesvol wilt zijn op sociaal gebied, dan zul je jezelf moeten bekwamen in het switchen tussen de waarneemposities. Je staat dan tegelijk in je eigen kracht, terwijl je jezelf inleeft in de ander en op tijd wat afstand neemt. Je bent dan wat ze noemen een heel prettig, sociaal, betrokken en zelfbewust mens.

Bewustwording is essentieel

Ook hier geldt weer dat je jezelf eerst bewust moet worden in welke positie je doorslaat. Vraag het eens aan je partner, je ex, je collega’s, vrienden of coach. Accepteer hun antwoord en ga jezelf trainen om je flexibiliteit te verhogen. Wel zo fijn voor jezelf, de ander en de wereld!

De manier waarop je dat doet wordt bepaald door je persoonlijke voorkeuren, je persoonlijkheids-kenmerken. In mijn trainingen en coaching werk ik met de NLP Meta-programma's. Die geven een zeer onderbouwd beeld van wie je bent en hoe je zult reageren.


Gratis Live Webinar

Live Webinar

Gratis Live Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos