Waarom zijn NLP bananen krom? | Verheijden Consult

Waarom zijn NLP bananen krom?

Waarom mag je geen waarom gebruiken in NLP?

Binnen NLP-land hoor je nogal eens dat je geen ‘waarom’ mag vragen. Maar waarom mensen niet snappen waarom je geen waarom mag vragen is niet altijd duidelijk. Ik snap ook niet waarom, maar ik zal het eens uitleggen. Waarom? Tsja; dat zouden we niet meer vragen. Toch!?

Waar het feitelijk om gaat is dat een waarom-vraag meestal een heel negatieve intentie en uitwerking heeft. Het gaat er met name om dit je dit soort vragen niet meer stelt.

Stel dat je partner een potlood en een vel papier pakt en je vraagt hem waarom hij dat doet, dan kan het antwoord heel simpel zijn: ‘Ik wil een mooie tekening maken.’ Nou duidelijk. Klaar. Stel dat je vervolgens vraagt wáárom hij een tekening gaat maken. Dan kan het antwoord zijn: ‘Daar heb ik zin in.’ Het antwoord is niet duidelijk, dus je vraagt waarom hij daar zin in heeft. Hij antwoord: ‘Gewoon, daarom’. En dan komt die vraag die we eigenlijk niet willen stellen: ‘Waarom ga je niet eerst stofzuigen, zoals ik je eergisteren al heb gevraagd?’ En dan de afmaker: ‘Je doet nooit eens een keer wat IK wil. Waarom denk je altijd alleen maar aan jezelf.’

Zo kan het gebeuren dat je van een mooie tekening via een waarom-vraag plotseling in een echtelijke frustratie verwikkeld bent. Is dit wat je wilt. Nee? Waarom vraag je dan waarom?

Stel je bent op vakantie in Italië en je wilt ’s avonds uit eten met je gezin. Maar ja, je kinderen zijn doodmoe en willen eigenlijk naar bed. In het restaurant gaan ze dus huilen en lastig doen. Vaak hoor ik ouders dan vragen stellen als: ‘Waarom doe je nou zo vervelend?’ of ‘Waarom gun je mij nou nooit eens een fijne avond?’ of ‘Waarom moet je altijd mijn leven verpesten?’. Van gefrustreerde ouders worden kinderen echt niet fitter...

Vreemd dat we dit onszelf en geliefden aandoen. Je kunt waarom-vragen overigens ook prima aan jezelf stellen:

'Waarom verpruts ik nou altijd alles? Waarom snap ik dat nou niet?' Of zoals de Heikrekels vroeger al zongen: 'Waarom heb jij mij laten staan?

De pure waarom-vraag is eigenlijk een onderzoeks-vraag 

Kinderen hebben zo’n periode dat ze de hele dag waarom-vragen stellen. Ze snappen iets niet en willen weten hoe het in elkaar steekt. Vanuit een onbevangen onderzoekende houding is dat prima en heel leerzaam.

Later als je groot bent, is het leven wat ingewikkelder geworden en ben je volledig kwijt waarom je bepaald gedrag vertoont. Dan leidt een onderzoeksvraag vaak tot frustratie. Je gaat verbanden zoeken en leggen die er niet zijn en je wordt alleen maar bozer en chagrijniger. Je raakt steeds meer uit het hier en nu en je loopt vast in oude onverwerkte emoties. Dat is niet handig.

Mogelijk is het beter om weer terug in het hier en nu te komen

Ga je verbazen over van alles en nog wat. Gewoon als een kind te kijken, jezelf verbazen en onbevangen onderzoeken. Het antwoord NIET belangrijk vinden en gewoon laten komen wat er komt.

Misschien is het slim om te stoppen met redeneren en iets leuks te gaan DOEN. Bijvoorbeeld als je iets stoms doet, dat je denkt; ‘Dat is niet handig, hoe kan ik dat slimmer aanpakken?’. Of als je kinderen moe zijn, dat je niet naar een restaurant gaat, maar ze vroeg in bed legt. Of als je partner iets leuks gaat doen, dat je hem/haar daar in motiveert. Of als je jezelf in de weg zit, dat je ondanks alles iets leuks voor jezelf koopt.

Grote kans dat dan de luchtigheid, mildheid en speelsheid weer terug komt.

Dan kun je jezelf weer bezig houden met vragen die er wérkelijk toe doen en je weer in het hier en nu brengen. Stel vooral oplossingsgerichte vragen, luchtige speelse vragen of belangrijke levensvragen als: 'Waarom zijn de bananen krom?'. Of volg eens een NLP-training zoals Lead2Flow.


Gratis Live Webinar

Live Webinar

Gratis Live Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos