Waarom is beslissen zo moeilijk? | Verheijden Consult

Waarom is beslissen zo moeilijk?

Waarom is beslissen moeilijk?

De laatste week heeft één vraag me erg bezig gehouden: “Wanneer neem je een beslissing?” Enerzijds omdat ik deze vraag aan mezelf stelde vanwege een aantal dingen die spelen. Anderzijds zag ik het de afgelopen weken ook bij veel van mijn cliënten. Volgens mij speelt deze vraag al een tijdje in de  gehele maatschappij. Burnout, depressie en uitstelgedrag zijn aan de orde van de dag.

Nou zie ik door mijn vak als (burnout-)coach nogal wat mensen die beslissingen uitstellen. De basis-structuur van een burnout is immers dat je al lang weet dat je ‘iets’ moet doen, maar dit constant voor je uitschuift. Dit houd je vol tot je er bij neervalt. Een beslissing nemen is blijkbaar nog niet mogelijk.

Niet beslissen en uitstelgedrag lijken op elkaar

In mijn coaching krijg ik veel vragen over uitstelgedrag: Niet weten wat je moet kiezen. Niet weten hoe je verder komt in je leven. Geen stappen durven zetten. Noodzakelijke reorganisaties voor je uitschuiven. Hopen dat iemand anders de beslissing voor jou neemt. Maar ja; dan wacht je dus op een faillissement, ziekte, echtscheiding of welke crisis dan ook.

Vaak is het punt dat je blijft hopen op een positieve wending, een helder signaal of een uitspraak. De vraag of je moet blijven hopen, of dat je zelf in actie moet komen zal nooit beantwoord worden. Van de andere kant kan het zijn dat je nog te weinig informatie hebt om een goede beslissing te kúnnen nemen. Dan gaat beslissen meer op gokken lijken.

Waar het om gaat is dat we teveel bezig zijn met ‘hollen en stilstaan’. We vergeten wat we in essentie nou eigenlijk willen. We raken de verbinding met ons Zelf regelmatig kwijt. Gelukkig is dit een eeuwenoud thema en hoef je zelf het wiel niet uit te vinden.

Alle godsdiensten, filosofieën en traditionele stromingen draaien om dit thema.

Ze bieden allemaal oplossingen. Denk hierbij aan mediteren, retraites, sporten, de natuur intrekken en aarden. Hier kun je nu direct mee beginnen. Een praktische oplossing die ik in mijn training en coaching hanteer is een moderne NLP-vertaling van klassieke stromingen:

  1. Maak je even los van het vermoeiende patroon van ‘doen’ en ‘veranderen’.
  2. Duik in het goede gevoel van ‘zijn’ dat je ervaart als je het ideale leven leidt.
  3. Leef je leven en neem beslissingen uitsluitend vanuit dit goede gevoel.

Wil je leren hoe je dit effectief integreert in je eigen leven? Wil je weten hoe je sneller betere beslissingen neemt? Hoe je actief aan de slag gaat met dingen die precies bij je passen? 


Gratis Live Webinar

Live Webinar

Gratis Live Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos