Wat is eigenlijk het probleem?

Wat is eigenlijk het probleem

Misschien herken je het wel dat je vaak adviezen krijgt of geeft, die totaal niet aankomen. Dat er een oplossing wordt geboden voor een probleem, maar dat die oplossing helemaal niet bij het échte probleem past. Nou is het standaard zo dat je mensen niet zult helpen met jouw oplossingen. Dus de vraag is welke vraag je kunt stellen die de ander snel naar de échte oplossing helpt. Zoals je wel snapt zal een zelfbedachte oplossing sowieso meer impact hebben. Als je mensen vrij wilt maken, is het slim om ze te leren hoe ze zelf oplossingen vinden voor problemen die ze zelf bedacht hebben.

Luisteren (citaat uit 7 Habbits van Steven Covey)

Een vader zij eens tegen me: ‘Ik begrijp mijn zoon niet. Hij wil gewoon niet naar me luisteren.’
‘U zegt dus dat u uw zoon niet begrijpt, omdat hij niet naar u wil luisteren.’
‘Ja.’
‘Nogmaals: u begrijpt uw zoon niet, omdat hij niet naar u luistert?’
‘Ja, dat zei ik net’
, antwoordde hij enigszins ongeduldig.
Om iemand te begrijpen moet jij naar hém luisteren, dacht ik altijd.’
‘O!’
zei hij. Er viel een lange stilte.
‘O!’ zei hij weer, toen het kwartje viel.
‘O, ja natuurlijk! Maar ik begrijp hem ook wel. Ik weet wel wat er in hem omgaat. Ik heb dezelfde problemen gehad. Maar ik begrijp niet zo goed dat hij niet naar me wil luisteren.’
De man had niet het flauwste vermoeden van wat zijn zoon werkelijk bezighield. Hij keek in zijn eigen hoofd en dacht dat dat de wereld was, ook die van zijn zoon.

De eerste stap

De eerste stap bij het helpen van mensen, is het probleem heel helder maken. Een probleem ontstaat vaak omdat je het veel groter en complexer maakt dan het wérkelijk is. Je gaat er van alles bijhalen en groter maken. Als je achteraf terugkijkt, dan blijkt het vaak enorm mee te vallen. Vaak blijkt achteraf dat je de oplossing eigenlijk altijd al in huis had.
Dus probeer een probleem(-situatie) altijd eerst heel helder tot concrete feiten terug te brengen.

De tweede stap

Als je het probleem heel helder en concreet hebt, ligt de oplossing vaak al voor de hand. Je hoeft dan slechts nog wat eenvoudige oplossingsgerichte vragen te stellen om tot inzicht te komen. Als je nog de neiging hebt om ‘waarom’ vragen te stellen, dan wordt het tijd om hier nu mee te stoppen. Stel voortaan alleen nog vragen die rechtstreeks naar een oplossing leiden.

Als je jezelf wilt bekwamen om sneller bij een oplossing te komen door enerzijds dichter bij jezelf en de ander te blijven en anderzijds door de juiste stappen te zetten en de meest effectieve vragen te stellen, dan is de training Zelf-Leiderschap wel iets voor jou. Dan leer je dit op jezelf en anderen toepassen.

Bekijk de training Zelf-Leiderschap

 

Jos Verheijden

Jos Verheijden:

"Het is mijn missie mensen te inspireren te werken en leven in vrijheid en overvloed. Effectief leren omgaan met onzekerheden en tegenslagen. Dat doe ik via training, coaching en mijn blog".

Lees meer over Jos

 

Zo krijg je
direct meer energie

De Gouden Vraag E-book

Download gratis jouw E-book