Wil je stress of resultaat? | Verheijden Consult

Wil je stress of resultaat?

stress of resultaat

Is het je wel eens opgevallen dat sommige mensen heel ontspannen hun werk doen en bergen werk verzetten en dat anderen de hele dag lopen te stressen en nauwelijks productief zijn? Zou dit de reden zijn dat mindfulness op het werk zo populair is geworden? Uit onderzoek blijkt dat mensen in flow vijf keer zo productief zijn dan in stress. Nou weten we ook dat langdurige stress hartstikke ongezond is. Maar dat stress ook je persoonlijke effectiviteit vermindert is voor veel mensen nieuw. Ouderwetse leidinggevenden denken nog wel eens dat je onder hoge druk (stress) productiever bent. Dat is dus niet zo!

Nou is productiviteit niet de enige maatstaf.

Je hebt ook nog creativiteit, samenwerken, enthousiasme, plezier en een gezonde balans tussen werk en privé. Laten we dit totaalplaatje ‘resultaat’ noemen. Dan snap je wel dat je ofwel stress hebt, ofwel resultaat. Breinonderzoek laat zien hoe dit in je hoofd werkt:

Bij stress schakelt je lijf in een andere modus, waarbij alle systemen zich klaarmaken voor vechten of vluchten. Eén van de reacties is dat je denkvermogen vermindert of zelfs uitgeschakeld wordt. Je kent dat wel als iemand ‘in blinde woede’ dingen doet of zegt die helemaal niet bij hem passen. Dan krijg je niet echt het resultaat dat je voor ogen had!

Wil je ‘negatieve’ stress of resultaat?

Je zou de vraag ook anders kunnen stellen: Wil je ‘negatieve’ stress of resultaat? Want er bestaat ook zoiets als ‘positieve’ stress. Maar laat je niet voor de gek houden: Het is hetzelfde woordje, maar biologisch is het iets heel anders. Je maakt bij positieve stress heel andere hormonen aan. Ik gebruik zelf liever de woorden: Flow, passie en moed.

Voor mijn trainingen heb ik een overzichtelijk model ontwikkeld dat duidelijk laat zien hoe het werkt. In het plaatje hierboven zie je een sterk vereenvoudigde versie.

  • Rechtsonder heb je een gerichte aandacht op problemen (omdat je een lage coherentie hebt en niet lekker in je vel zit). Je ervaart stress en je ziet overal problemen en bedreigingen.
  • Linksonder zit je niet zo lekker in je vel en je aandacht is diffuus en verspreid. Dat is niet echt productief en het voelt niet lekker. Het is het gevoel van uitgeblust op de bank hangen.
  • Linksboven zit je heerlijk ontspannen in je vel en sta je open voor nieuwe interessante dingen. Je bent nieuwsgierig, onderzoekend en creatief in het hier en nu. Dit noemen we mindfulness.
  • Rechtsboven zit je heerlijk in je vel en ben je super gefocussed bezig met je passie. Je behaalt het hoogste resultaat. In deze flow bereik je alles wat je wilt, maar dan op een heel prettige wijze.

Mijn coaching is gebaseerd op dit model.

Wil je grondig aan je persoonlijke ontwikkeling werken en veel vaker in flow zijn, dan volg je Personal Coaching en Lead2Flow. Je verhoogt je persoonlijke effectiviteit omdat je veel vaker mindfulness zult ervaren en in flow zult zijn.


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos