Zo ga je van tijd- naar energiemanagement | Verheijden Consult

Zo ga je van tijd- naar energiemanagement

Als je op een dag alle leuke dingen wilt doen die je meer energie geven, dan heb je geen tijd meer om te werken en alles af te krijgen. Toch?! Stel dat het goed voor je is om elke dag een uur te mediteren, sporten, studeren, ontspannen, wandelen, lezen, hobby, muziek luisteren, met je kinderen spelen, aandacht aan je partner geven, met collega’s sparren, iets bijdragen en tijd voor jezelf nemen dan is de dag al om. Als je alleen al stress krijgt van dit lijstje, dan komt dat waarschijnlijk omdat je beseft dat je daar allemaal geen tijd voor hebt. Dat je beseft dat een dag maar 24 uur heeft. Dat je energie beperkt is….. (pffff)

Als je een baan hebt aan een lopende band, dan is het zo dat als je de band wat harder laat lopen, dat je dan meer produceert. Maar in de meeste functies is het belangrijk om slimmer te werken in plaats van harder. Harder werken betekent tijdsdruk omdat je jouw inzet afmeet aan de tijd die je hebt. En tijdsdruk levert stress op waardoor je energie zakt en je dus minder productief bent. Voor je het weet zit je in een negatieve spiraal en eindig je in een burnout.

Tijd is een illusie

Hoewel een klok met een constante snelheid rond draait, is onze beleving van tijd variabel. Soms vliegt de tijd en soms lijkt hij stil te staan. Als je gestressed bent en je zit constant op je horloge te kijken, dan heb je het idee dat je jouw werk nooit op tijd af krijgt. Als je in flow bent heb je geen enkel besef van tijd en heb je alle tijd van de wereld. Je bent dan met je volle aandacht in het NU.

Het is opmerkelijk dat je jezelf druk maakt over alles wat er moet gebeuren en dat je bang bent dat het niet in een dag past, terwijl je jezelf zelden afvraagt wat nu eigenlijk écht belangrijk is. Misschien vind je deze stap even te groot, maar ga eens bij jezelf na wat je over tig jaar op je sterfbed zult denken: Zul je jezelf druk maken over dat ene project dat niet op tijd af was, of zul je jouw leven overzien in criteria als liefde, geluk, overvloed, delen, samenzijn, gezondheid, welzijn.

Energie is het belangrijkst

Aangezien tijd een subjectieve ervaring is en je zou die subjectieve ervaring ‘sturen’ door de hele dag in flow te zijn (waardoor je dus geen tijd ervaart), dan duurt een dag dus even lang als een heel leven en is hij even belangrijk!!! Dan zou het zo maar kunnen zijn dat je de allerhoogste prioriteit geeft aan je energie, hoe je jezelf voelt, je stemming en alles waar jij je goed bij voelt. Dan leef je het leven zoals het oorspronkelijk bedoeld is: liefdevol, gelukkig, overvloedig, vrij, gezond.

De makkelijkste manier om in flow te komen is om alleen nog dingen te doen die je energie geven. Energie en jezelf goed voelen heeft de allerhoogste prioriteit. Stap 1 is om dingen die je niet leuk vindt te veranderen zodat ze alsnog energie gaan geven. Stap 2 is om onmiddellijk te stoppen met dingen waarbij dat niet lukt of die je veel energie kosten. Zo eenvoudig is het!

Persoonlijke effectiviteit

Als je denkt dat dit voor jou niet mogelijk is, besef je dan dat er ongelooflijk veel mensen zijn die dit al doen. Sommige mensen doen dit van nature, maar veel mensen hebben het (soms door schade, schande, verlies, ziekte, burnout) geleerd of moeten leren. Met name in mijn traject Lead2Flow ga je, op regelmatige basis, aan je persoonlijke effectiviteit werken en krijg je jouw prioriteiten weer helder en je energie weer op orde.


Gratis Webinar

Live Webinar

Gratis Webinar


Jos Verheijden:

"Ik wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doe ik via mijn coaching, webinars, vloggen, bloggen, interviews en documentaires".

Lees meer over Jos